utorak, 31. ožujka 2015.

10 savjeta za vrtlare početnike





Jednom kada se počnete baviti vrtlarstvom to će uskoro postati nezaobilazan dio vašeg života. Sasvim je normalno da ne možete odmah sve naučiti ali naših nekoliko savjeta uveliko će vam olakšati rad u vrtu i učiniće da zavolite vrtlarstvo.
1.Prije nego što posadite sljedeću biljku uzmite vremena da saznate što više o toj biljki. Kakvo zemljište voli, voli li sunce ili hlad, koliko često se zalijeva, čime se prihranjuje itd. Potom nađite sličnu biljku koju već imate u svom vrtu i posadite je s njom. U neku ruku biljke će se brinuti jedna za drugu.
2.Bez obzira koliko veliko dvorište imate nemojte propustiti da posadite ukrasno grmlje i drveće. Ove dugogodišnje biljke godinama će vam ukrašavati vrt cvjetovima ili lišćem a ne zahtjevaju preveliku njegu.
3.Ne počinjite uređenje dvorišta bez detaljnog plana. Skicirajte jednostavan ali detaljan plan. Označite drveće, grmlje, staze, i druge vrtne strukture. Nemojte zaboraviti u plan uključiti i područja koja nećete odmah napraviti ali ćete u doglednoj budućnosti.
4.Počnite sa lokalnim biljkama. Pod lokalnim mislimo na one koje su se odomaćile na vremenske uslove vašeg regiona i na vrstu tla. Posmatrajte susjedske vrtove kako bi vidjeli koje im cvijeće najbolje uspjeva.
5.Umjesto što ćete napraviti mnoštvo gredica, staza i sl. vrtnih strktura u svome dvorištu, fokusirajte se samo na dvije. Uredite vrtne gredice oko pergole, ili bordure oko vrtnih staza. Dobar ideja je urediti područje uz ogradu.
6.Grupirajite biljke. Izbjegavajte individualnu sadnju, biljke grupirajite prema njihovim potrebama, visini, boji itd. Budite sistematični.
7.Postavite bordure oko vaših cvjetnih gredica. Ove vrtne strukture imaju dvojaku ulogu: dekorativnu i praktičnu. Dekorativna se ogleda u jasnom izdvajanju cvjetnih gredica od travnatih površina a praktična u sprečavanju širenja korova u vrtne gredice
8.Ako niste sigurni u kom stilu urediti dvorište počnite sa jednostavnim elementima kao što su staze napravljene od šljunka. Šljunak je jeftin a kasnije se vrlo lako može zamijeniti drugim materijalom.
9.Naučite pravilno orezivati biljke. Orezivanje je jedan od najbitnijih vrtlarskih poslova. Najbolje vrijeme za orezivanje cvjetajućeg grmlja i drveća je odmah poslije cvjetanja.
10.Naučite kompostirati organski otpad. Kompost je odličan prirodni način prihrane biljaka. Takođe, kompostiranjem se rješavate otpada sa kojim inače ne biste znali šta raditi

0 komentari:

Objavi komentar