ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

Čudotvorni domaći lijek : Sirup od smreke i jele

smreka i jela sirup




Smreka raste kao vitko drvo, krošnja joj je piramidalna oblika. Stablo je pokriveno ljuskavom, smeđe-crvenom korom. Iglice, tj. listovi smreke, smještene su gusto oko grana. Smreka je jednodomna biljka: ženski cvjetovi rastu kao viseći češeri valjkastog oblika.

Smreka - ljekoviti mladi izdanci

 

Smreka naraste i preko 50 m u visinu.Jela raiste ravno kao svijeća ali joj je krošnja prema gore proširena. Stablo ima glatku, bjelkastu koru koja se ne ljušti kao kod smreke. Iglice jele su plosnatije, na vrhu zarubljene, a na donjoj strani proviđene s dvije uske pruge; one ne stoje kao kod smreke gusto oko grane nego su češljasto smještene prema objema stranama grana.

I jela je jednodomna biljka čiji ženski cvjetovi rastu uspravno kao tupi češeri valjkastog oblika. Jela može doseći visinu do 60 m.

Miris izdanaka smreke, odnosno jele, je ugodan, smolast, okus je nešto gorak, smolast i poput terpentina. Drvo ima isti miris i okus.



Ljekovitost smreke, jele

 

Ljekoviti dijelovi biljke: od obje vrste sabiru se u proljeće posve mladi izdanci (Gemmae Pini, Turiones Pini) i to dok su još pomalo zavijeni u smeđe ljuskice. Ako se mladi izdanci lagano smrve među prstima, mirišu jako smolasto i na balzam dok im je okus nagorak, smolast i nadražujući. Izrasle iglice i smola sabiru se između lipnja i kolovoza. Mladi izdanci i potpuno izrasle iglice duljim stajanjem gube relativno visok postotak vitamina C

Ljekovitost sirupa vršaka jele

Sirup vršaka jele odlično je sredstvo za liječenje prehlade ili bronhitisa, tuberkuloze pluća ili teškog disanja. Sirup se priprema tako da se rano u proljeće sabere nekoliko kilograma mladih izdanaka ili pupova od smreke, jele ili bora ili od svih triju. Na tu se količinu nalije toliko vode da izdanci budu dobro pokriveni, čitava se količina ugrije na laganoj vatri po mogućnosti brzo i uz stalno miješanje dok ne nastane gusta kaša. Tada se za svaki kilogram izdanaka doda 0,25 kg crvenog luka (br. 7), 0,25 kg kandis-šećera i 0,25 kg meda pa se sve još jednom dobro promiješa dok ne nastane masa poput sirupa. Sirup se napuni u staklenke sa širokim grlom, najbolje one koje se upotrebljavaju za zimsko spremanje voća i povrća, dobro se zatvore i čuvaju na hladnom, tamnom i suhom mjestu.
Tako pripremljeni lijek treba imati svako kućanstvo.
najbolji recept jela smreka



najbolji recept jela smreka



Savjet kod sirupa od smreke


Ako sirup u staklenkama postane tvrd, treba boce prije uzimanja staviti u toplu vodu. Ako sirup popljesnjivi, tada se ukloni tanki površinski sloj i na vrh se stavi pergament papir, prethodno dobro natopljen alkoholom ili jakom rakijom. Mišljenje pučke medicine da je taj sirup u svojoj ljekovitosti vremenski neograničen i da ga se može čuvati nekoliko godina, nije ispravno. Sirup treba biti tokom jedne godine potrošen i svake godine u proljeće ponovo pripremljen.

Mladi izbojci mogu se brati od ožujka ili travnja na nižim nadmorskim visinama pa sve do lipnja na višim nadmorskim visinama (Velebit). Važno je da su ubrani najmanje dvjestotinjak metara od najbliže prometnice.

Za ovaj sirup, preuzet iz tradicionalne medicine, teško je pronaći točnu recepturu. Upute ponekad znaju biti maglovite i uključuju ili „red šećera pa red borovih iglica“ ili „šaku borovih iglica, šaku šećera“- pomalo frustrirajuće za nekoga tko voli odrediti točne mjere. Nadalje, nejasno je radi li se sirup od izbojaka bijelog bora, obične smreke, obične jele ili od njihovih kombinacija.
Metoda pokušaja i pogrešaka kroz nekoliko godina napokon je urodila recepturom u omjeru 1:1,5 kojom sam u potpunosti zadovoljna. Sirup je moguće raditi od svake vrste posebno, ali meni se ova kombinacija pokazala najefikasnijom.

Potrebni sastojci za sirup od smereke i bora


 •      600 g mladih izbojaka obične smreke ( Picea abies)

 •      200 g mladih izbojaka obične jele (Abies alba)

 •      200 g mladih izbojaka bijelog bora (Pinus sylvestris)

 •      1500 g kristal šećera



U staklenu posudu staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izbojaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti i ostaviti na osunčanom mjestu minimalno 21 dan. Nakon toga  profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do 10°C). Sirup se može čuvati godinu dana.
Velika žlica sirupa pije se tri do pet puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta. U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti. Djeca uzimaju polovicu doze.
Med od mladih izbojaka priprema se na potpuno jednak način kao i sirup s tom razlikom što se umjesto 1500 g kristal šećera izbojci preliju sa 1500 g meda. Za dodatni učinak na respiratorne organe može se koristiti med od kadulje.

0 komentari:

Objavi komentar