ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

DOMAĆE BOMBONE PROTIV KAŠLJA ZA DJECU





Napravite ih sami, recept je lagan i siguran!

Ako vašim mališanima ne pomažu preparati iz apoteke ili ih ne smatrate dovoljno sigurnim, onda možete napraviti sami domaće zabavne bombone protiv kašlja za djecu..
Djeci bi moglo biti zanimljivo, a vama olakšati stvar – posebno ako nekada imate problem sa davanjem sirupa mališanima, a zbog toga što im neki od sirupa i ne djeluju baš najukusnije. Osim toga, vještačke arome u svim tim farmaceutskim ponudama i nisu baš primamljive, složit ćete se.

Evo jednog efikasnog i lakog recepta za napraviti.

Priprema bombona protiv kašlja i grlobolje:
100 grama šećera
pola čajne kašikice đumbira u prahu
jedna čajna kašičica soka od limuna
silikonski kalup, aluminijska folija ili obična tacna… i još čačkalice…

Za početak kalup premažite uljem. Šećer stavite u šerpu i na tihu laganu vatru na šporet, stalno mješajte da ne zagori potpuno. Kada vidite da se šećer lijepo rastopio onda dodajte kašičicu đumbira i kašičicu soka od limuna. I dalje sve kuhajte na tihoj vatri još par minuta takođe uz povremeno mješanje…
Da je smjesa gotova znat ćete tako što bi boja smjese trebala da postane braon ili tamnija od prvobitne. Smjesu sipajte u kalup koji ste pripremili i sve ostavite do nekih pola sata u frižider da se stvrdne i ohladi. Ako želite napraviti lizala onda prije nego se stvrdnu u kalup stavite i čačkalicu, no oprezno ako su u pitanju manja djeca.
Slobodno dajte vašoj djeci od 2-3 do 4 bombone dnevno, s tim da pazite da ne jedu previše neke druge slatkiše. Oni koji su isprobali ovaj recept kažu da kašalj prestaje nakon 2-3 dana kod djece.

0 komentari:

Objavi komentar