ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

Domaće maske za kosu protiv peruti: Prirodni recepti!

Domaće maske za kosu protiv peruti:  Prirodni recepti!



Perut je sindrom koji predstavlja prebrzu podjelu čelija i iritaciju gornjeg sloja kože. Čelije rožnatog dijela se ne odvajaju pravilno i počinju da se gomilaju. Pored ovih vidljivih ljuspica, na koži glave se javlja crvenilo i svrab.
Domaće maske za kosu protiv peruti:  Prirodni recepti!
Postoje dvije vrste peruti: suha i masna. Ako se perut pojavljuje 1-2 dana nakon pranja kose i praćena je svrabom, to je suha perut. Ako se javi nakon 4-5 dana, onda je to masna perut.

 
Odlični i veoma efikasni prirodni recepti, za oslobađanje od peruti u kućnim uslovima ( koji su nam na dohvat ruke) , predlaže nam narodna medicina u vidu maski. Njih je neophodno primjenjivati u roku od 2-3 mjeseca. Nakon toga perioda oslobodićete se od ove neprijatne i nelagodne pojave.

Domaće maske protiv suhe peruti:

Ako maske sadrže ulja, neophodno je, po nanošenju maske, na kosu staviti najlonsku kesu i umotati glavu peškirom

Primenjuju se jednom nedeljno:

– Masirajućim pokretima utrljajte u korjen dlake toplo čičkovo ulje. Isprati poslije 30-40 minuta.

– Izgnjećite 7-8 čenova bijelog luka i pomješajte sa ricinusovim uljem u jednakim proporcijama. Ova maska se ispira poslije 2 sata.

Mana ove maske: ostaje prisutan miris bijelog luka. Potpuno oslobađanje od peruti se javlja posle 7-10 tretmana. Dobar rezultat će biti vidljiv već poslije druge primjene ove maske. Miris luka možete eliminisati ako kosu poslije pranja isperete vodom sa limunom ili sirćetom (na 1 l tople vode – 2 kašike soka od limuna)

– Pomešajte po 2 kašikice suncokretovog ulja i meda, 1 kašikicu soka aloe, 1 supenu kašiku majoneza i 1 žumance. Isperite poslije 30 minuta.

Maske koje se primenjuju 2-3 puta nedeljno:

– Pomješajte 1 žumance, 3 kašike jogurta i 1 kašiku ulja (možete koristiti – maslinovo, čičkovo, ricinusovo, suncokretovo). Isperite po isteku 1 sata.

– Pomješajte sok od pola limuna sa 1 kašikom ricinusovog i 1 kašikom maslinovog ulja. Masku nanijeti na glavu, pola sata prije pranja kose.

– 1 kašiku meda, 1 kašiku suncokretovog ulja i 4 kašike izrendanog crnog luka pomješati i nanijeti na kosu na 1 sat.

Domaće maske protiv masne peruti

Primenjuju se jednom nedeljno:



– 7-8 čenova izgnječenog bijelog luka utrljati u korijen dlake i ostaviti na 2 sata.

– Pola sata prije pranja kose utrljajte u koren dlake mješavinu od 2 čena izgnječenog bijelog luka sa kašikom ricinusovog ulja, kašikom pavlake i kašikom soka od limuna.

– Za sat vremena do pranja kose, utrljajte u korijen dlake iscjeđeni sok od jedne srednje cvekle.

– Smjesu iz izrendanog crnog luka možete nanijeti na kosu sat vremena prije pranja. Kosu poslije pranja isperite sa vodom i sokom limuna da izbjegnete miris luka (1 l vode – 2 kasike soka od limuna).

 
Maske koje se primenjuju 2-3 puta nedeljno:

– Nanesite na kosu topli jogurt i isperite ga posle 30 minuta

– Sok aloe protiv peruti: sok aloe posjeduje izuzetna antiseptička i protivupalna dejstva na kožu glave. Da biste se oslobodili peruti, preporučuje se utrljavati u korijen kose sok iscjeđeni iz lista aloe. Isprati poslije 40-50 minuta.

A možete u kosu glave utrljavati i isečeni uzduž, mesnati list aloe. Poslije je samo isprati vodom. Na ovaj način eliminišete ne samo perut, nego i sprjećavate opadanje kose, povećavate protok krvi, normalizuje se PH vrijednost kose.



Ja ovo radim na jednostavan način. Uvijek imam pripremljen (na duži vremenski period) biostimulativni sok aloe, i svaki put ga utrljavam u vlažnu kosu, nakon pranja. Zaista je efikasno.

Zar ovo nije razlog da „uselite“ ovog zelenog „pomoćnika“ u svoju kuću, koga su uvijek cjenile i naše bake.

– Možda zvuči iznenađujuće, ali aspirin je odličan pomoćnik u borbi protiv peruti. Izgnjećite 2 tablete aspirina i pomješajte sa 10 ml šampona. Utrljate u vlažnu kosu i isperite poslije 3 minute.

– Povremeno utrljavanje ricinusovog ulja u kožu glave dovoljno će odmastiti kosu i spriječiti pojavljivanje peruti u budućnosti. Provjereno je. Ricinusovo ulje mođete dodati u domaći šampon za rast kose. Ako imate masnu kosu, utrljavajte ulje u kožu glave sat vremena prije pranja kose.

– Probajte i masku sa lukom protiv peruti, opadanja i za brži rast kose.

Budite lijepi i zdravi!

0 komentari:

Objavi komentar