nedjelja, 29. ožujka 2015.

JEDNOSTAVAN KUĆNI TEST ŠTITNE ŽLEZDE AMERIČOG ENDOKRINOLAGA DR BRODA BARNESA





Štitna žlijezda često se naziva i termostatom tijela zato što proizvodi hormone koji su nam potrebni za održavanjem topline.


Taj process odvija se pretvaranjem hormona TSH proizvedenih od strane hipofize u hormone T4 i T3. Ukoliko postoji problem sa štitnom žlijezdom ona nije u mogućnosti održavati adekvatnu temparaturu tijela. Da li vam  vam se dešava da imate sve simptome hipotireoze a testiranje pokazuje normalne vrijednosti?  Prema nekim  ekspertima samo testiranje hormona u krvi nije dovoljno da bi se sa sigurnišću utvrdio poremećaj štitne žlijezde. To znači da iako je nalaz uredan to ne mora značiti da vaša štitnjača radi kako treba.  Razlog toga je što test hormona u krvi u stvari pokazuje koliko hormona je prisutno u krvi ali ne i kolko je sama štitna žlijezda  aktivna u pretvaranju samih hormona. Zboga toga se prema njima, bazalnom metodom mjerenja temperature tijela mogu postići puno pouzdaniji rezultati ispravnog rada štitne žlijezde. Metodu je razvio Dr Barnes Broda američki endokrinolog, autor više knjiga iz oblasti štitne žlijezde.

Kako da izvršite vlastito testiranje?

Prije svega potreban vam je toplomjer i to živin toplomjer , ne digitalni. Navečer prije spavanja pripremite toplomjer tako što ćete mu oboriti skalu na najniži nivo. Toplomjer ostavite pored kreveta da vam bude na dohvat ruke prilikom jutarnjeg  buđenja. Čim se probudite potrebno je da prije ustajanja i bilo koje aktivnosti , uključujući odlazak na WC ostanete potpuno mirni ispod pokrivača i izmjerite temparaturu tijela ispod pazuha. Mjerenje vršite najmanje 5 minuta. Pogledajte tačnu temparaturu i zapišite je. Ponavljajte ovaj postupak barem 3 jutra zaredom na isti način. Isti postupak odnosi se na muškarce i žene.  Za vrijeme ciklusa žene ne trebaju raditi test jer nije pouzdan. Bitno je da ujutro ne stresate toplomjer, ne ustajete , odnosno da ostanete mirni prije mjerenja temperature kao ne biste pokrenuli i ubrzali metabolizam i time podigli tempraturu prije mjerenja.



“Normalna” tjelesna izmjerena temparatura u ova tri dana po buđenju trebala bi iznositi između 36,6 i 36,8 stepeni Celzijusa. Po testu koji je razvio Dr.Barnes prosječna teparatura mjerena 3 ili više dana koja je ispod 36,6 a posebno ispod 36,4 jak je indikator problema sa nedovoljnim radom štitnjače odnosno sa hipotireozom. Kod temperature koja prosječno pokazuje vrijednosti iznad 36,8 treba biti oprezniji jer može biti uzrokovana nekim upalnim procesom u tijelu. Ukoliko se temparatura viša od 36,8 ponavlja, a nema drugih vidinih razloga na tijelu za to,  ovo može biti jak indikator pojačanog rada štitnjače odnosno hipertireoze.  Ipak sam test ne može biti jedini indikator problema sa štitnom žlijezdom. Potrebno je da preispitate postojanje drugih simptoma koji u kombinaciji sa ovim testom mogu prilično pouzdano ukazivati na problem štitne žlijezde.  Po tvrdnjama Dr Barnesa na ovaj način možete sami bez invazivne metode krvnih nalaza sami jednostavno kontrolisati stanje pravilnog rada štitne žlijezde. Osim toga metoda je posebno korisna za osobe koje već imaju ili su imali dijagnosticirane probleme štitne ili čak koriste terapiju da odrede kakvo im je trenutno stanje štitnjače.  Test se izvodi barem 3 jutra za redom ili duže te se mjeri prosječna teparatura za mjerene dane (saberete sve rezultate i podjelite sa brojem dana mjerenja)  Važno je napomenuti da postoje neki dodatni faktori koji mogu uticati na promjenu tjelesne temperature kao što su: konzumiranje alkohola noć prije, jak stress doživljen dan prije kao i korištenje hormonske kontracepcije ili nedavni prestanak korištenja hormonske kontracepcije. Neki od simptoma poremećenog rada štitne žlijezde koje sagledavate zajedno sa testom su:

Hipotireoza (umanjen rad štitne) : Umor, depresija, osjetljivost na hladnoću, dobijanje kilaže, suva koža, umanjen osjećaj ukusa i mirisa, usporen rad srca, zatvor, slabo pamćenje, otežana koncentracija, neredovne menstruacije, neplodnost, povišen holesterol, gušavost.

Hipertireoza (pojačan rad štitne): nervoza i iritibilnost, gubitak težine, ubrzan rad i preskakanje srca, osjećaj valova vrućine, promjene apetita, slabost mišića, skraćene menstruacije, gušavost.



ZdravljeBEZdoktora.com

0 komentari:

Objavi komentar