nedjelja, 26. travnja 2015.

Matične ćelije liječe teške oblike hemoglobinopatije





Prije 20 godina matične ćelije iz pupčane vrpce su bile najveće medicinsko otkriće. Zbog njihove posebne uloge u organizmu čovjeka, kao i mogućnosti pretvaranja u druge tipove ćelija, veliki broj medicinskih istraživanja su usmjerena na oblast regenerativne medicine.

Za vrlo kratko vrijeme dokazan je potencijal matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kao i mogućnosti liječenja više od 70 oboljenja. Svakodnevno smo svjedoci novih studija i tretmana različitih oboljenja, pa aktuelna istraživanja potvrđuju da će se u budućnosti od 217 osoba, jedna liječiti transplatacijom matičnih ćelija.

Prema nekim studijama, u narednih 18 godina jedno od 16 djece moglo bi oboliti od bolesti koja se danas može liječiti matičnim ćelijama, pa sve veći broj roditelja svoju porodicu nastoji osigurati čuvanjem matičnih ćelija iz pupčane vrpce prilikom rođenja djeteta.

Transplantacija urađena dječaku oboljelom od beta talasemije

Talasemija je nasljedni krvni poremećaj, koji karakterizira manjak hemoglobina i crvenih stanica u tijelu. Ovo je jedna od dvije najrasprostranjenije hemoglobinopatije u svijetu. Beta talasemija je najteži oblik bolesti, a javlja se od rođenja i manifestuje se teškom anemijom. Oboljela djeca zaostaju u rastu i imaju napade treskavice.

Prije tačno deset godina urađena je transplantacija matičnih ćelija iz pupčane vrpce za dvomjesečnog dječaka oboljelog od beta talasemije. Pet godina nakon transplantacije njegovi nalazi su su pokazali normalan i kognitivan rast, kao i razvoj bez postojanja talasemije.

Ove godine u Beču je urađena još jedna transplantacija za dječaka oboljelog od teškog oblika beta talasemije. Za ovu transplantaciju su korištene matične ćelije njegove sestre, prethodno sačuvane u Vita 34, najvećoj njemačkoj banci matičnih ćelija. Sestra je bila donor i njene ćelije su bile potpuno kompatibilne.

Transplantacija je prošla uspješno, a dječak se trenutno oporavlja od ove teške bolesti.

Izgledi za pacijente su se poboljšali posljednjih nekoliko godina zbog napretka u prevenciji u liječenju komplikacija. Međutim, transplantacija matičnih ćelija je za sada jedini uspješan način liječenja. Iako je tok ove bolesti progresivan, te je visok stepen mortaliteta oboljelih, 80% onih koji se podvrgnu terapiji budu potpuno izliječeni.

Transplantacije sa matičnim ćelijama iz pupčane vrpce su još jedno obećanje za oboljelu djecu, jer se uzimaju prilikom rođenja, pa su mnogo vitalnije i zaštićene od bilo kakvih vanjskih uticaja.

Napredak u lječenju moždanih oštećenja

Terapija matičnim ćelijama svakodnevno postaje rješenje za one bolesti za koje do sada nije bilo lijeka. Nedavno je objavljena vijest o dječaku kojem je cerebralna paraliza uspješno tretirana matičnim ćelijama. Dječak je nakon srčanog zastoja, reanimacije, ostao totalno paralizovan. Na sreću, njegovi roditelji su sačuvali matične ćelije u jednoj od njemačkih porodičnih banaka. Transplantacija je urađena u Bohumu, a sada nekoliko godina nakon tretmana dječak priča i hoda. Njegov napredak je svakodnevno evidentan. Ovo je bilo prvo uspješno liječenje cerebralne paralize u svijetu, a posebno je po tome što je urađena transplantacija cjelokupne pupčane krvi. Ovaj slučaj iz Njemačke je dao nadu svim roditeljima sa bolesnom djecom, pa se uskoro očekuje i mnogo veći broj uspješnih transplantacija za moždana oštećenja.

Njemačka je centar ćelijske terapije

Evropska unija ulaže velika sredstva u razvoj ćelijske terapije, naročito matičnim ćelijama iz pupčane vrpce. Zemlja koje prednjači nad ostalim, prema značaju koji pridaje ćelijskoj terapiji i liječenju matičnim ćelijama je Njemačka. Njemačka tehnologija i najstrožiji svjetski standardi su razlog zbog kojeg veliki broj oboljelih odlazi u ovu zemlju na liječenje. Osim najuređenijeg sistema kada je u pitanju skladištenje matičnih ćelija i njihova primjena, neki od najzačajnijih svjetskih istraživanja u oblasti ćelijske terapije i regenerativne medicine se provode na njemačkim univerzitetima i naučnim institutima
izvor:zdravlje iz prirode

0 komentari:

Objavi komentar