nedjelja, 26. travnja 2015.

Sok od krompira melem je za želudac

sok-od-krompira1



Pored toga što je izvanredan lijek za želudac, konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova



Ljekovita svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne smije konzumirati sirov. Zapravo, riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Ono što je opasno jeste nezreo krompir zelene ili mjestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira. Ali, njega se možete lako riješiti tako da prije upotrebe uklonite dijelove ljuske s klicama i pozelenjelu koru.

Za stomačne tegobe

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razrijeđenog sa malo vode, pola sata prije obroka.

U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva savjetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja kao što je emfizem. Krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, lumbaga, reume…

Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

Priprema soka

Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene dijelove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete ga iscijediti i u sokovniku). Sok uvijek piti svježe napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomiješati sa voćem i povrćem po izboru.

Također ako se osjećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne mrkve i jabuke – u roku od dvije nedjelje bit ćete u odličnoj formi.

Važna je i ljuska

Ljuska krompira je izvor mnogih nutrijenata. Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unijećete u organizam niz vrijednih sastojaka, poput ugljenhidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuhanjem, što je velika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150 g) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa.

U službi ljepote

Krompir je veoma efikasan u njezi problematične kože – osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitisera. Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i škroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje.

Izvor: narodnilijek

0 komentari:

Objavi komentar