subota, 18. travnja 2015.

SPRIJEČITE I IZLIJEČITE VENSKU TROMBOZU NA VRIJEME!

SPRIJEČITE I IZLIJEČITE VENSKU TROMBOZU NA VRIJEME!


Tromboza je bolest krvnih sudova koja nastaje stvaranjem ugruška (tromba) u venama ili arterijama. Može da se javi u trudnoći, nakon operativnih zahvata u predjelu abdomena i karike, usljed upale pluća, oštećenja endotela
(unutrašnji sloj u zidu krvnog suda) kateterom, te nakon dugotrajnog sjedenja spuštenih nogu (npr. tokom putovanja avionom) koje predstavlja rizik i za zdrave osobe…

 
Tromboza proširenih vena
Tromboflebitis tromboza površinskih vena je akutna, lokalna upala površinskih vena i okolnog vezivnog tkiva sa stvaranjem ugruška u šupljini površinske vene, koji dovodi do njenog potpunog ili djelimičnog začepljenja.

Uglavnom nastaje u proširenim venama. U slučaju površinskog tromboflebitisa, javljaju se crvenilo i otvrdnuće koji prate oboljelu venu, sa izraženim osjećajem bola. Rijetko, dolazi do komplikacija -sekundarna infekcija sa povišenom temperaturom sedimentacijom i brojem leukocita. Potkolenični tromboflebitis tretira se elastičnim zavojem koji se stavlja pre ustajanja iz kreveta ili elastičnom čarapom, uz lokalnu primjenu heparinskih krema, uz razne obloge. Preporučuje se svakodnev šetnja zbog sprečavanja pojave tromboze u dubokom venskom sistemu.

Opisati širok spektar ljekovitih svojstvava ARNNIKE(BILJKE) nije lahko.

Ova ljekovita biljka je kroz istoriju imala veliku primjenu u liječenju u liječenju unutrašnjih oboljenja ali zbog jakog fiziološkog djelovanja jedno vrijeme je bila potpuno zaboravljena. Ako se koristi u pravilnim dozama arnika se uspješno primjenjuje kod širenja srčanih i perifernih žila tijela i to uzimanjem tinkture ili čaja od Arnike.

 
Ova ljekovita biljka stimulira probavni, živčani, krvožilni i dišni sistem te pojačava sve funkcije tijela. Primjenom čaja arnike po strogo propisanom primjenom otklanja se katar probavnih organa, liječi bubrežne bolesti, padavicu, sprječava gripu i pomaže nakon potresa mozga te paralizu živaca nakon moždanog udara.

Koristeći čaj od korijena arnike pomiješan sa stolilsnikom i gospinom travom liječe se proširene vene, upala vena i tromboza.
Čaj: jednu kašikicu cvjetova arnike prelijete sa 2 dl kipuće vode i poklopljeno ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti procijeđeno u gutljajima jednu do dvije kašikice čaja dnevno.
Tinktura: 50 grama cvjetova arnike umočiti pet nedelja u 100 grama 70% alkohola. Bocu držati na suncu ili na toplom mjestu te povremeno protresti. Upotrebljava se tako da se uzima 2 do 3 puta dnevno 2 do 3 kapi dodane na 1 dl vode.

Duboka venska tromboza ishrana
Veoma je važno pridržavati se osnovnih principa pravilne ishrane, a to su tri glavna obroka i dve do tri užine dnevno.

Dnevni jelovnik treba bazirati na povrću i voću (sirovom ili spremanom na pari).

Preporučuje se konzumiranje manje masnog mesa: teletine, junetine, piletine bez kožice, posne ribe. Izbjegavati prerađevine kao što su slanina, čvarci, kobasice. Povremeno je dozvoljeno konzumiranje ćurećih prsa ili neke druge kvalitetne posne šunke. Konzumirati mlijeko i mliječne proizvode sa manjim procentom mlječne masti i isključivo integralne žitarice. Izbjegavati prženje hrane u dubokom ulju i pohovanje, već hranu spremati na pari, grilovati ili dinstati. Izbjegavati slatkiše, razne grickalice, gazirana pića, alkohol, cigarete i kafu.

-Bijeli luk je jedna od najmoćnijih namirnica protiv stvaranja krvnih ugrušaka. Glavni sastojak je ahoin, koji se najbolje iskorišćava iz izgnječenog čena.
-Crni luk takođe ima antitrombno dejstvo. Sadrži snažne antikoagulanse, a dnevno konzumiranje sprečava slepljivanje trombocita i poboljšava rastvaranje već formiranih ugrušaka. Djelotvoran je i u kuvanom i u svežem stanju.
-Morska riba i riblje ulje iz masnih morskih riba regulišu protok i zgrušavanje krvi. Sadrže visok procenat omega-3 masnih kiselina koje razblažuju krv, sprečavaju slepljivanje krvnih pločica, podstiču rastvaranje postojećih ugrušaka i sprečavaju djelovanje fibrinogena na nastanak novih.
-Zeleni čaj veoma povoljno utiče na zdravlje krvnih sudova. Njegovi sastojci smanjuju gustinu krvi, sprečavaju slepljivanje trombocita i taloženje holesterola na arterijskim zidovima, utiču na i rastvaranje formiranih ugrušaka, a samim tim sprečavaju pojavu infarkta i moždanog udara.
-Mnogi začini sprečavaju nastanak tromba – ljute papričice, đumbir, karanfilić, kim i kurkuma.
receptomanija.com/

0 komentari:

Objavi komentar