četvrtak, 28. svibnja 2015.

ČUDO ZVANO SODA BIKARBONA: 25 sjajnih savjeta za što je sve možemo koristiti…






– Koristite je za začepljene odvode. Naspite 100 grama sode u odvod, a zatim prelijte sa najmanje pola litre vrele vode. Za još bolji efekt, koristite sodu i alkoholni ocat/sirće.
– Može se koristiti i umjesto omekšivača za rublje.
– Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu vreću za smeće.
– Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom.
– Ona će, također, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promiješajte s vremena na vrijeme. Mijenjajte je svaka dva mjeseca.
– Možete je koristiti za čišćenje kade, umivaonika i WC školjke.

 
– Čak je dobra i za pranje posuđa. Dodajte malu količinu vodi za pranje, a od nje nećete imati alergijsku reakciju kao što se zna desiti sa pojedinim deterdžentima.
– Plastične posude u kojima skladištite hranu ćete najlakše očistiti sodom bikarbonom.
– Isto tako, njom možete očistiti i sve šerpe, tave i tepsije.
– Čišćenje pećnice/rerne ne mora biti noćna mora! Naspite sodu i malo vode te ostavite da odstoji preko noći. Ovo će vam pomoći da je sljedeće jutro lakše očistite.

– Ubodi komaraca mogu biti veoma bolni. Međutim, riješit ćete se bola, ako na ranu nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.
– Soda bikarbona je dobra i za liječenje opekotina – stavite malo sode na vlažnu krpu te prinesite na opekotinu.
– Soda bikarbona će vam pomoći i da se riješite neugodnog mirisa iz obuće: dovoljno je da je samo pospete po obući.
– Da biste dobili svjež dah, isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom soda bikarbone.
– Možete je koristiti i kao dezodorans ispod pazuha – nanesite malo sode ispod pazuha i znojenju je kraj.

– Da omekšate kožu, dodajte 60 grama soda bikarbone u vodu koju koristite za kupanje.
– Možete je koristiti čak i za čišćenje lica. Pomiješajte je sa vodom (potrebno je da se formira pasta) te isperite lice. Imat ćete osjećaj da vam je lice veoma čisto.
– Ona neće naškoditi ni vašim kućnim ljubimcima: akvarijem ili korpa za mačke ili pse će biti osvježeni, ako ih čistite sodom bikarbonom.
– Ne koristite cvjetale ili druge kemikalije za biljke: ako u dvije litre vode stavite jednu kašiku sode bikarbone i svako toliko zalijevate svoje biljčice, one će brže i ljepše cvjetati.
ČETIRI NAČINA KAKO SODA BIKARBONA MOŽE SLUŽITI ZA ULJEPŠAVANJE
1. Utrljajte na lice smjesu od sode bikarbone i vode, u omjeru 3:1, laganim kružnim pokretima. Na taj način ćete uraditi blag i efikasan piling lica. Također, soda bikarbona vam može pomoći i da se riješite bubuljica: napravite pastu od nje i svježe iscijeđenog limunovog soka, te je periodično nanosite na bubuljicu.
2. Napravite vlastiti šampon za dubinsko pranje dodavanjem četvrtine sode bikarbone u šampon (potrebno je da sodu bikarbonu dodate u prozirni, a ne kremasti šampon). To će vam pomoći da uklonite ostatke proizvoda za njegu kose i njihovo nakupljanje na kosi. Nemate vremena za pranje kose? Koristite sodu bikarbonu kao suhi šampon da upije ulje i da ne morate izlagati kosu fenu još jedan dan. Jednostavno pospite sodu bikarbonu po korijenu kose i nakon toga počešljajte kosu prstima.
3. Da biste ublažili opekotine od sunca, natopite ručnik/peškir rastvorom od 250 ml vode i četiri kašike sode bikarbone. Dobiveni rastvor će pomoći da se “izvuče” vrućina/vrelina iz opekotina.
4. Ona vam može pomoći i da imate mekšu kožu. Jednostavno je dodajte u toplu kupku i to je to. Pored toga, kada radite kućni pedikir, dodajte tri kašike sode bikarbone u toplu vodu i vaša stopala će vam biti veoma zahvalna.
IZBJELJIVANJE ZUBA
Bez obzira jeste li pušač, pijete kavu/kafu ili naprosto želite izbijeliti svoje zube, postoji nekoliko načina da to učinite sama kod kuće. Svi mi smo vidjeli desetke produkata za izbjeljivanje zuba koji se reklamiraju, no mnogi od njih su skupi, a i često ne postignu obećane rezultate. Evo najboljiH načina kako sami kod kuće možete izbijeliti zube:
1. Izbjeljivanje Sodom Bikarbonom takozvanom “Bakinom metodom”
Ovaj način izbjeljivanja je poznat od davnina, a mnogi vjeruju i kažu da i djeluje. Pomiješajte jednu žličicu/kašiku sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog octa. Mješavina bi se trebala malo zapjeniti i spremni ste za četkanje zuba. Nakon toga zube iščetkajte običnom pastom za zube. Ovo metodom zube smijete izbjeljivati najviše jednom tjedno/sedmično

 
2. Izbjeljivanje pomoću peroksida i sode bikarbone
Jeftin i jednostavan način izbjeljivanja zuba je da usta s vremena na vrijeme isperete s 3 postotnim vodikovim peroksidom (hidrogenom). Ili izmiješajte žličicu soda bikarbone s žličicom hidrogena i žličicom vode. Ovime iščetkajte zube.
Trik ovdje je hidrogen. Mnoge zubne paste i gotovo sva sredstva za izbjeljivanje zuba sadrže vodikov peroksid i do sad je najuspješnije izbjeljivanje zuba postignuto pomoću njega. Jedini je problem što se s hidrogenom mora postupati veoma oprezno. Ne smijete ga progutati, a ako se to slučajno i dogodi, morate odmah popiti barem jednu čašu vode kako bi se razrijedio. Isto tako ne preporuča se prečesto ovako izbjeljivati zube.
Najviše jednom tjedno/sedmično.
Izvor: doznajemo.com

0 komentari:

Objavi komentar