subota, 30. svibnja 2015.

Ljekovito bilje - dobričica

Ljekovito bilje - dobričica





Ova aromatična biljka, gorka i trpka okusa cvate od ožujak do lipnja. Raste u šikarama i živicama, na ledinama, vlažnim livadama, šumskim livadama i rubovima šuma, a bolje uspijeva na vlažnom zemljištu.



Dobričica je mala trajna biljka sa četverouglastom dlakavom stabljikom koja većinom „puže“ po zemlji i ukorjenjuje se. Listovi su s peteljkom, bubrežastog oblika, dok su oni gornji srcoliki. Cvjetna stabljika je visoka 20 do 30 cm, a cvjetovi se nalaze u pazuhu lista. Duguljasti cvjetovi su plavi, a često i crvenkasti s tamnim mrljama na donjoj usni cvijeta.

 
Latinski joj je naziv GLECHOMA HEDERACEA L. a u narodu je zovu raznolikim, donekle čudnim imenima: dobričava trava, kotur, mesečnjak, ognjenak, okrugljak, povijačica, zemaljski brstan, zlata ketnica...

Sabire se čitava biljka u cvatu ili pojedinačno listovi i cvjetovi. Sušenje se provodi u sasvim tankom sloju, najbolje pojedinačno, na sjenovitom mjestu ili zračnom tavanu. Dobričica sadrži mnogo raznih tvari pa uz visoki sadržaj tanina, gorkih tvari i organskih kiselina (octena, vinska i masna kiselina) kalijeva nitrata i kremične kiseline, dokazana su još eterična ulja, holin, smola, šećer i vitamin C.

Ljekoviti djelovanje

* Dobričica ima naročit utjecaj na sluznicu dišnih putova, kao što su ždrijelo, vrat i bronhiji. Ona je odlična ljekovita biljka za liječenje najrazličitijih oboljenja organa za disanje, bilo da su to katari, prekomjerna sluz u plućima, bronhalni nadražaj, katar ždrijela ili bronhalna
astma.

 
* Poticaj za izlučivanje mokraće čine dobričicu prikladnom ljekovitom biljkom kod kataralnih podražaja mokraćnih putova. * Dobričica pobuđuje cjelokupnu izmjenu tvari.

* Primijećeno je da dobričica može dobro poslužiti kod živčanih teškoća (neurastenija) i kod boležljivih živčanih i duševnih stanja (histerija).

* Treba još spomenuti da su novija istraživanja pokazala da pripravci od dobričice olakšavaju smetnje u želucu i crijevima koje nastaju uslijed pomanjkanja solne kiseline (hipoaciditet) u želucu kao i kod katara crijeva i smetnji u jetri.

Pučka medicina

* Dobričica kuhana u vinu povećava izlučivanje mokraće, uništava gliste, pospje¬šuje menstruaciju i putem znoja izlučuje iz tijela nakupljene otrovne tvari. To piće dobro djeluje na jetru i slezenu, liječi žuticu i išijas.

* Ako se uzima čitava biljka u cvatu, bilo smrvljena u prah, bilo da se od toga pripremi piće, to pomaže kod osjetljivih prsiju, kod tuberkuloze, ako su pluća gnojna ili je u njima prekomjerno sluzi.

* Dobričica je mnogo hvaljena u liječenju kamenaca.

* Grgljanjem dobričicom, kuhanom u vinu ili vodi, liječi se gnojna upala zubnog mesa, a liječe se i kraste pranjem tim pripravkom.

*Pranje dobričicom preporučuje se kod čireva, fistula i starih otvorenih i teško zacjeljivih rana.


* Mladi izdanci dobričice sastavni su dio proljetne biljne juhe, uobičajene u narodu za čišćenje krvi.

Takvu proljetnu juhu od zeleni uzimao je svake godine u proljeće kroz 2—3 tjedna dnevno prirodoslovac Alexander von Humboldt (1769—1859).

On je za tu juhu imao slijedeći recept: dvije šake ili više svježe sabrane biljne mješavine koja se sastoji od dobričice, stolisnika, tratinčice, dragušca, krasuljice, koprive i trpuca, ispere se prethodno i brzo u vodi, sitno se izreže, stavi u hladnu vodu i sasvim malo prokuha. Juha se pripremi s laganom za¬prškom na maslacu i servira sa crnim prženim kruhom i bijelim lukom.

* U pučkoj medicini upotrebljava se svježi sok od dobričice, koji sadrži kremičnu kiselinu, zajedno s kurom surutke kao prirodni lijek protiv slabosti pluća i plućnih krvarenja.



Liječenje životinja

* Dobričica se uglavnom primjenjuje kod konja za odvođenje otrovnih tvari iz tijela.

* Pranja čajem od dobričice pomažu u lije¬čenju krasta, šuge i ostalih kožnih osipa, a i kod oboljenja žlijezda domaćih životinja.

* Zanimljiva je činjenica da seljanke u nekim područjima još danas ispiru posude s mlijekom pripravkom od dobričice kako se mlijeko ne bi brzo ukiselilo.

0 komentari:

Objavi komentar