četvrtak, 21. svibnja 2015.

PREVELIK RAČUN ZA STRUJU? Ovim trikom možete odlično uštedjeti!

PREVELIK RAČUN ZA STRUJU? Ovim trikom možete odlično uštedjeti!





Ovo su provjerene mjere da značajno smanjite mjesečnu potrošnju struje.

Računi za struju su nam “teška rana”, ali nije nemoguće smanjiti ih i to značajno.

U KUHINJI

 

  Da biste uštedjeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat frižidera podesite između tri i pet stepeni Celzijusa. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vijek trajanja uređaja.

Bez potrebe ne otvarajte ni vrata rerne od šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni, a ringlu na šporetu uvijek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvijek poklapajte kako biste skratili vrijeme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije.

Pred kraj kuhanja, isključite ringlu i ostavite šerpu na ploči koja grije još izvjesno vrijeme nakon što je isključena.

U KUPATILU

 
Prosječna  porodica koristi mašinu za pranje veša oko pet puta nedjeljno. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu a želite da smanjite račun za struju, mašinu uključujte noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte mašinu za veš polupraznu.

Zbog uštede energije i termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali angažujte i majstora da vam, obavezno, očisti kamenac na grijaču koji značajno produžava vrijeme zagrijavanja i povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

U DNEVNOJ SOBI

Ušteda energije u dnevnom boravku najčešće je vezana za osvjetljenje. U prostoriji u kojoj niko ne boravi uvijek treba gasiti svjetlo, a poželjno je što više koristiti prirodno svjetlo jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči.

Koristite lampe za osvjetljenje.

Lampe dosta manje troše struju,čak i od obišnih i štednih sijalica..

Ljepša i efikasnija rasvjeta postiže se s više manjih izvora svjetlosti.

Kada se tuširate, takođe, možete uštedjeti, Umjesto da palite grijalicu u kupatilu, zatvorite tuš kabinu ili nabavite zavjesu sa vašu kadu. Para od tople vode će vas grijati.


  U SPAVAĆOJ SOBI

Gasite i svjetlo za sobom ako nikog nema u prostoriji jer sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko upalite sve sijalice u kući u isto vrijeme, onda troše mnogo struje.

- See more at: http://zdravlje-porodica.blogspot.com/2015/05/prevelik-racun-za-struju-ovim-trikom_19.html#sthash.e0sehofg.dpuf

0 komentari:

Objavi komentar