utorak, 2. lipnja 2015.

Jetrenka: za jetru, žuč, pluća...

Jetrenka: za jetru, žuč, pluća...







U proljeće gotovo da nema cvijeta, lista ili ploda u nezagađenoj prirodi koji nije ljekovit. Ovdje opisujemo biljku neobična imena koja u ožujku i travnju može pomoći u pripravcima za mnoge bolesti, od jetra i žući do iscjeljvanja vaših kućnih ljubimaca.

  

Jetrenka je višegodišnja biljka, visoka do 15 cm s bogato razgranjenim podankom. U rano proljeće najprije potjeraju duge cvjetne stapke sa cvjetovima. Za vrijeme cvatnje razvijaju se listovi na dugim peteljkama koji su s donje strane kao i peteljka gusto obrasli dlakama.

Listovi su na gornjoj strani zeleni, a na donjoj su strani često kao i peteljka svijetlo ljubičaste boje. Listovi kasnije postanu kožasti i odumiru tek drugog proljeća, nakon cvatnje. Cvjetovi su svijetlo do tamnoplave boje, rijetko crvenkasti ili bijeli, a prašnici su gotovo sasvim bijeli.

Jetrenka je gotovo bez mirisa, a okusa je gorka. Cvate u ožujku i travnju, a na višim položajima i u svibnju. Biljka se susreće u sjenovitim šumama i branjevinama bilo pojedinačno razasuta ili dolazi u velikom mnoštvu, najradije na vapnenastom i ilovastom zemljištu.

  
Latinski naziv jetrenke je Anemone Hepatica L. A u narodu ju zovu: jatrenka, jeterne gamilice, jeternik, jetrka, krstasti kopitnjak, plemeniti đigeričnjak, šaša plava, šumarica, trojica, trokrpa, velika zlatna ditelina, zlatni trilisnik.

Ljekoviti dijelovi biljke su cvjetovi ili listovi s peteljkom. Sabrani listovi suše se u hladu na zračnom mjestu. Sabirati treba samo potpuno razvijene i zrele listove, jer mladi listovi prilikom sušenja potamne a često se i upljesnive. Sabrana biljka čuva se na tamnom i suhom mjestu jer izvrgnuta svjetlu, poprima sivkastu boju zbog čega joj se znatno umanjuje kvaliteta.



Ljekovite tvari

Hlapljivi spoj anemonol je nadražujući otrov, radi čega može prouzročiti uzetost centralnog nervnog sistema. Anemonol se nakon dobrog sušenja biljke raspada na neotrovnu anemonsku i izoanemononsku kiselinu i na neotrovni anemonin. Prema tome se listovi i cvjetovi biljke ne smiju nikada upotrebljavati neposredno nakon sabiranja, nego moraju biti pažljivo osušeni.

U listovima i cvjetovima sadržan je nadalje glikozid hepatrilobin, invertin, saharoza, emulzin, smola i tanin.

Oblik listova poput jetre u srednjovjekovnoj nauci bio je povod da biljku preporuče za liječenje jetre. Paracelsus, Bock, Mattioli i Haller su tvrdili da jetrenka otvara jetra i slezenu te da djeluje na izlučivanje vode iz tijela. To je potvrdila i moderna nauka o prirodnom liječenju.



jetrenka-ll



Ljekovito djelovanje:

Jetra, mokrenje

Ispravno pripremljen čaj od jetrenke upotrebljava se kod zastoja rada jetre, kod otečene jetre, kod općih teškoća žuči i žučnih kamenaca, a osobito kod pijeska u žuči i kod otečene slezene te u bolestima bubrega i mjehura.

Upotreba: jetrenka (cvjetovi i listovi ili samo cvjetovi) se upotrebljava samo dobro osušena, a čaj se priprema samo tako da se 2 čajne žlice biljke stave na močenje kroz 6—8 sati u l šalicu vode, nakon čega se ocijedi i lagano ugrije, a pije se bez šećera 2 šalice dnevno.

Hladni se način pripremanja čaja vrši zato jer je vrući čajni oparak veoma gorak i neugodan, a osim toga može prouzročiti želučane smetnje. Hladno pripravljen čaj od cvjetova jetrenke pomaže kod nehotičnog mokrenja.

Žuč, bubrezi

Tinktura od jetrenke priprema se jednostavno: šaka suhe jetrenke sitno se nareže i stavi na močenje u 0,5 do 0,75 litre jake rakije kroz 3 tjedna na sobnoj temperaturi nakon čega se ocijedi. Kod bolesti jetara, žuči i bubrega uzima se 3 puta dnevno po 10—15 kapi te tinkture na polovini kocke šećera.

Grlo, pluća

U pučkoj medicini upotrebljava se čaj od jetrenke protiv krvavog kašlja, odnosno krvarenja iz pluća, kao i uopće kod kroničnih bolesti grla i pluća. Također, upotrebljava se čaj od jetrenke protiv žutice.

Liječenje životinja

Čaj od jetrenke daje se stoci kod bolesti jetre i mjehura. Pogrešno pripremljen čajni uvarak veoma je gorak te ga stoka nerado uzima.

0 komentari:

Objavi komentar