četvrtak, 18. lipnja 2015.

Kopriva, najefikasniji prirodni lek protiv alergije








Da li ste znali da je kopriva jedna od najvrednijih biljnih lekova? Puno ljudi koprivu smatra korovom koji izaziva bol. A kopriva je daleko od toga.

Činjenica je da je kopriva jedan od najboljih prirodnih lekova na svetu. Predstavićemo vam nekoliko načina upotrebe koprive koji će vas možda uveriti da je gajenje koprive u vrtu pozitivno.

 
Kopriva je bogata vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2. Sadrži i fenolne tanine. Sadrži dosta minerala: kalcijum, hrom, kobalt, bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, silikon, sumpor i cink. Kopriva sadrži i velike količine hlorofila i beta-karotena.

Korisna je kod:

Alergija

Bodlje sadrže antihistamine koji sprečavaju telo da zapuši nos i da počne lučiti suze kao reakciju na polen i druge alergene.

Štiti prostatu

Koren koprive sadrži mnoge aktivne sastojke koje igraju važnu ulogu u ublažavanju problema sa uvećanom prostatom.

 
Pročišćava krv

Ublažava gingivitis i sprečava stvaranje naslaga na zubima kada se koristi kao vodica za ispiranje usta.

Pomoć kod varenja

List koprive pomaže kod problema sa varenjem ublažavajući simptome regluksa kiseline, stvaranja gasova, mučnine, kolitisa i celijaklije. Dodatno, presvlačenjem sluzokože zaštitnom membranom, kopriva je odlična prirodna pomoć kod upale grla, hemoroida, krvarenja iz nosa i upala usne duplje.

Giht, reumatizam i artritis

Kopriva sprečava gomilanje mokraćne kiseline u zglobovima i na taj način je nezamenljiva kod slučajeva gihta, reumatizma i artritisa.

Sposobnost detoksifikacije organizma

Kopriva čisti telo od otpada koji nastaje metaboličkim procesima tako što pojačava njegovo izlučivanje kroz bubrege.

Anemija i iscrpljenost

Kopriva održava nivo gvožđa u krvi i na taj način pomaže u borbi protiv anemije i iscrpljenosti.

Lek za perut

Ovo je veoma popularan domaći lek protiv peruti. U teglu sa poklopcem sipajte po šaku svežeg ruzmarina i koprive. Sipajte jabukovo sirće dok ne potopite u potpunosti sadržaj. Zatvorite teglu i ostavite da stoji dve do tri nedelje. Procedite sadržaj kroz cediljku da bi uklonili delove biljaka i sipajte smesu u staklenu flašu i lek je spreman.

Uklanja bol

Aktivni sastojci uz koprive imaju antiupalno dejstvo i uklanjaju bol.

Od pomoći je ženama

Kopriva smanjuje simptome PMS-a, podstiče proizvodnju estrogena u menopauzi i sprečava odliv tokom ciklusa.

Pomaže kod opadanja kose

Ima stimulativan efekat na kožu glave kada se koristi kao dodatak vodi za ispiranje kose. Pomaže regeneraciju kose a sedoj kosi vraća boju.

Recept za čaj od koprive

Sastojci:

1 šolja vode
4 kašičice osušene koprive
Priprema:

Prokuvati vodu, skloniti sa ringle i dodati sušenu koprivu. Ostaviti da odstoji pet minuta i vaš čaj od koprive je spreman. Aktivni sastojci korena i lista koprive se aktiviraju kada se stave u vrelu vodu. Piti do tri šolje čaja na dan.

(izvor: Paths2Cure)

0 komentari:

Objavi komentar