ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

Tratinčica - za čišćenje krvi, za jačanje...

Tratinčica - za čišćenje krvi, za jačanje...





U bilinarskim knjigama srednjega vijeka piše da je tratinčica bila stara germanska ljekovita biljka. U nordijskoj mitologiji tratinčica je posvećena Osteri, božici proljeća, a pripisana joj je ljekovitost za sve bolesti do kraja iduće zime. U kršćanskoj mitologiji hvaljeni su cvjetovi te biljke jer su, navodno, nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u vrijeme  bijega prema Egiptu.

 

Tratinčica je trajna biljka koja neposredno iznad zemlje razvija lisnu rozetu s obrnuto jajastim i nazubljenim listovima. Cvjetna je peteljka visoka 3 do 15 cm, što je ovisno o godišnjem dobu i staništu na kojem se biljka pojavljuje. Cvjetne glavice se nalaze pojedinačno na cvjetnim peteljkama i imaju bijele crveno nahukane jezičaste i žute cjevaste cvjetiće.

Narodni nazivi za tratinčicu su bela rada, bijelka, carica, drnica, gospodična, gusja ružica, iskrica, jaglikovina, katarinčica, kraj, krasulja, krasuljak, krstnica, latinka, margeta, margetica, ovčica i tratnica. Latinski naziv za biljku je BELLIS PERENNIS L.

Tratinčica miriše slabo ali ugodno, okus je kiselkast, gorak i lagano trpak. Vrijeme cvatnje je od ranog proljeća do prvih jesenskih mrazova. Vrlo je rasprostranjena biljka na pašnjacima, livadama i tratinama.



Smiruje, jača…

Ljekoviti dijelovi biljke su cvjetovi i listovi, naročito u proljeće, a mogu se sabirati i do konca kolovoza. Ta neugledna biljčica sakriva čitav niz ljekovitih i djelotvornih tvari, kao saponin, tanin, smolu, eterično ulje, šećer, sluz, bjelančevinu, gorku tvar, jabučnu, vinsku, octenu i oksalnu kiselinu i konačno masno ulje.

Tratinčica se, doduše, ne pojavljuje u popisu lijekova, no ona je ipak odavno iskušana ljekovita biljka. Kako po starom, tako i po novijem shvaćanju nauke o prirodnom liječenju, tratinčica djeluje kao lijek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača i, konačno, pobuđuje izmjenu tvari.

 
Tratinčica je izvrsno sredstvo za čišćenje krvi i može se najtoplije preporučiti u tzv. proljetnim kurama. Ta, u srednjem vijeku tako visoko cijenjena ljekovita biljka, zaslužila bi da joj se i danas posveti više pažnje.

Najdjelotvornije za proljetnu kuru je upotreba mladih izdanaka u proljeće kao salata i iz čitave biljke, ali bez korijena, pripremljen svježi sok koji se dobije tiještenjem. Taj sok treba uvijek svježe pripremiti, a uzima se dnevno l do 3 pune jedaće žlice soka s pola količine vode.





Ljekovito djelovanje



Rane, bolovi

Izvana se upotrebljava svježe istisnuti sok za masažu ili za obloge kod ozljeda i gnojnih rana. Kod upalnih oteklina, kao i kod upaljenih rana, djeluju svježe ubrani listovi na smirenje bolova i liječe bolna mjesta.



Prehlade, želudac

Čaj od tratinčice (l do 2 čajne žlice biljke u cvatu prelije se šalicom prokuhane vode) uspješno pomaže kod prehlade, oboljenja želuca i crijeva ukoliko su procesi vrenja razlozi tih bolesti, nadalje kod katara sluznice, crijevnih grčeva, smetnji u radu jetara i, konačno, kod bolesti bubrega i mjehura.



Bolovi zglobova

Djelotvorna mast protiv bolova u zglobovima: listovi tratinčice se zgnječe i doda im se polovina količine listova crnog sljeza te se dobro preprži na neslanom maslacu. Još vruća mast procijedi se kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome se trljaju bolni zglobovi 2 do 3 puta dnevno.



Dišni organi

Svježi sok tratinčice u cvatu, pomiješan s medom, kućni je lijek kod oboljenja organa za disanje.



Za mišiće

Svježi sok biljke pomiješan s nešto vinske žeste upotrebljava se za masiranje mišića koji su otvrdnuli uslijed tjelesnih napora — mišićni umor brzo prolazi.



Unutarnje krvarenje

Kod unutarnjih krvarenja priprema se čajni oparak od jednakih dijelova listova i cvjetova tratinčice i listova oraha, dnevno se piju 2 do 3 šalice.

0 komentari:

Objavi komentar