subota, 18. srpnja 2015.

ALERGIJA NA SUNCE - SIMPTOMI I LEČENJE






Alergija na sunce iz nepoznatih razloga češće pogađa žene nego muškarce i osobe svetlije puti. Najčešće se javlja na dekolteu u obliku malih prištića koji svrbe. Jednom kad se javi, kod većine osoba se ponavlja svake godine.


Kako sprečiti i lečiti alergiju?

 
Važno je sprečiti nastajanje osipa, pa se treba oprezno i kratko izlagati suncu uz korišćenje krema s fotozaštitom te nošenjem odeće.Izbegavajte nanošenje parfema i dezodoransa te make up-a prilikom odlaska na plažu.

Prva pomoć je prestanak izlaganja kože suncu, uzimanje antihistaminika u tabletama te kalcijuma. Na kožu treba nanositi blaže kreme na bazi kortikosteroida najviše 5 dana.

Dobar dodatak ishrani koji se koristi za zaštitu kože od sunčevog zračenja trebao bi da sadrži kombinaciju raznovrsnih aktivnih materija poput prirodnih karotenoida, s posebnim naglaskom na beta-karoten ili astaksantin.

 
Osim astaksantina i drugih prirodnih karotenoida, preporučuje se i uzimanje materija s antioksidativnim učinkom kao što su vitamin E i selen te koenzim Q10. Najbolja strategija u zaštiti kože je kombinacija namirnica i dodataka ishrani koje je potrebno započeti uzimati do 10 nedelja pre izlaganja suncu i tokom celog leta.

Izvor:kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar