četvrtak, 23. srpnja 2015.

CNN: 10 razloga zašto treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu (FOTO)

Mnogi ljudi su upoznati sa sukobima iz 1990-ih, ali 20 godina kasnije, Bosna i Hercegovina je zasigurno jedna od najuzbudljivijih destinacija u Evropi, stoga CNN nudi 10 razloga za posjetiti našu zemlju.
Bosnia and Herzegovina is one of the most culturally diverse places in Europe. In Sarajevo it's possible to find a mosque, synagogue and Catholic and Orthodox churches all within the same block.




Živopisni glavni grad: Sarajevo

Gotovo tri četvrtine glavnog grada Bosne i Hercegovine uništeno je ili oštećeno granatama i bombama za vrijeme rata, ali od tada Sarajevo je većim dijelom uspjelo povratiti ono što ga je činilo tako posebnim u prošlim vremenima, prenosi CNN.

Historijsko jezgro grada je spoj Istoka i Zapada – posjetitelji u jednom trenu mogu osjetiti kao da su u Beču a već u narednom kao da su u Istanbulu. Osmanska prošlost Sarajeva može se osjetiti u kamenim ulicama Baščaršije. Bakrenozelene kupole izdižu se nad uskim ulicama sa bazarima i zanatskim radnjama. Istovremeno, tragovi Austro-Ugarske monarhije protežu se ulicama oko Ferhadije.

Iako su ožiljci ne tako davne ratne prošlosti još vidljivi, ponajviše na zgradama oštećenim gelerima i mecima, i po grobljima na padinama oko grada – Sarajevo je grad koji živi punim plućima.

Veličanstvena priroda

Putujući kroz Bosnu i Hercegovinu, nemoguće je ne zaljubiti se u njen prekrasni pejzaž. Surove planine usječene tirkizno plavim rijekama i moćnim vodopadima čine krajolik Bosne i Herecegovine.

Iako Bosna i Hercegovina ima samo 25 kilometara jadranske obale, usječene i zasjenjene obalnim područjem Hrvatske i Crne Gore, BiH ima primat zahvaljujući svojim epskim klisurama i vijugavim dolinama.

Drevni gradovi
Mostar is one of Bosnia and Herzegovina's most spectacular cities. The iconic Stari Most (Old Bridge) sits among Ottoman-era architecture. Destroyed in the 1990s, it has since been rebuilt and is sometimes used as a spot for thrill-seekers to jump into the frigid waters below.


Iako je lako provesti dane, ako ne i sedmice, istražujući Sarajevo, vrijedi izaći iz glavnog grada i istražiti druga mjesta u BiH. Mostar je jedan od najspektakularnijih gradova Bosne i Hercegovine, s predivnim građevinama iz osmanskog doba i dobro poznatim Starim mostom.

Most je bombardovan u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. godine, ali je u međuvremenu obnovljen. Most je visok 24 metra na svojoj najvišoj tački a predstavlja i svojevrsni test hrabrosti mostarskim mladićima koji sa njega skaču u rijeku Neretvu.

Također vrijedi posjetiti grad Počitelj na jugu Hercegovine koji također seže iz osmanskog perioda.
Sarajevo is already one of the cheapest capitals in Europe, but outside the city, villages such as Pocitelj in the south are even better value.



Grad Jajce u sjeverozapadnoj Bosni je zapanjujući brdoviti gradić sa srednjovjekovnom utvrdom i nevjerovatnim vodopadom.

Prijatni i gostoljubivi ljudi

Uprkos strahotama sukoba koji su još uvijek svježi u sjećanju stanovnika, Bosanci će učiniti sve da iskažu dobrodošlicu svojim gostima. Gosti koji odsjedaju kod bosanskih porodica porodicama trebaju očeKivati da će piti mnogo kafe i jesti prilično obilno. Domaće stanovništvo je voljno pomoći turistima i gostima u svakom trenutku.

Kada smo kod kafe…

Bosanska kultura pijenja kafe
Coffee is ubiquitous -- just don't say it's the same as that served in Turkey. The preparation is, however, indebted to Ottoman traditions.



Kafa je okosnica društvenog života Bosne i Hercegovine.

Isprva, bosanska kafa može vam ličiti na tursku, ali lokalno stanovništvo insistira da su potpuno različite. Fino mljevena kafa se priprema s vrelom vodom u bakrenoj posudi za kafu koja se zove džezva. Miješa se dok ne dobije kremastu teksturu i zatim se sipa u okrugle šoljice poznate kao fildžani. Najčešće se služi sa kockicama šećera koje se umaču u kafu da se ublaži gorčina i snažan okus.

Dok je bosanska kafa odraz osmanske tradicije, također imate i kafiće sa zapadnoevropskom tradicijom, koji služe jaku kafu sa kolačima. Sarajevo ima beskrajnu ponudu kafića, gdje možete sjesti, opustiti se i uživati u atmosferi.

Jeftino je

Sarajevo je jedna od najjeftinijih prijestonica Europe, a izvan grada cijene su još niže. Jeftino je također jesti vani i može vas koštati samo tri do pet KM. U odnosu na susjednu Hrvatsku, u kojoj su cijene sličnije onima u zapadnoj Evropi, to je veoma jeftino. Ipak, turisti imaju priliku potrošiti dosta novca u divnim bazarima.

Odlično mjesto za kupovinu
Fully-caffeinated, visitors will want to explore the bustling markets where Bosnians and Herzegovinans show off traditional skills in jewelry, lace and copperwork.



Bosna i Hercegovina je prepuna odličnih mjesta za kupovinu. Ne samo da su cijene niske u odnosu na ostatak Europe, nivo izrade rukotvorina je zapanjujući.

Ručno rađeni proizvodi od bakra, ručno izrađena delikatna čipka kao i tradicionalni tepisi, pletenja i nakit su poznati tradicionalni proizvodi.

Također, imate priliku kupiti unikatne olovke koje se izrađuju u zanatskim radnjama na Baščaršiji a prave se od čahura metaka zaostalih iz vremena opsade grada prije 20 godina.

Etničke i vjerske različitosti

Bosna i Hercegovina oduvijek je bila zemlja poznata po trgovini i samim tim već dugo vremena baštini različitosti a to se vidi i u njenoj multikulturalnosti. Možete čuti poziv na molitvu iz džamija protkan zvucima crkvenih zvona. U centru Sarajeva naići će te na džamiju, sinagogu, katoličku i pravoslavnu crkvu i to sve u istom kvartu grada.

Zemlja pustolovina
Adventure travel fanatics are well catered for in Bosnia and Herzegovina. The rocky mountains are fantastic not just for hiking and climbing, but also rafting, paragliding and mountain biking.




Bosna i Hercegovina je pravo mjesto za ljubitelje avanturizma. Stjenovite planine su pravo mjesto ne samo za planinarenje i penjanje, nego rafting, paragliding i brdski biciklizam. Ako se odlučite ići mimo označenih i utabanih staza trebate biti oprezni jer u nekim područjima još uvijek postoji opasnost od zaostalih mina nakon rata.

Hrana
From crunchy, flaky burek filled with tangy white cheese to succulent cuts of grilled meat, Bosnia and Herzegovina's cuisine is humble but satisfying.



Od hrskavog, prhkog i sočnog bureka pa do mesa s roštilja, koji čine dio kulinarske ponude Bosne i Hercegovine, koja je skromna ali zadovoljavajuća, a svi sastojci su domaći i svježi. To znači da je porciju zdrave šopske salate uz parče svježe pečenog somuna teško nadmašiti.

(mb/faktor.ba/cnn.com)

0 komentari:

Objavi komentar