četvrtak, 16. srpnja 2015.

ŽENE! EVO ŠTA TREBATE KONZUMIRATI DA BI SPRIJEČILE NASTANAK RAKA DOJKE!

rak-do




Rak dojke je najučestaliji maligni tumor kod nas i u svijetu. Svake godine samo kod nas oboli više od 4.000 žena, a oko 1.300 slučajeva završi se smrtnim ishodom. Ipak, stručnjaci ističu da je ova bolest izlječiva u čak 80 procenata ako se simptomi raka dojke otkriju na vrijeme.

rak-do

Stoga, žene treba da rade samopregled dojki, ultrazvuk jednom godišnje, a nakon 40. godine života savjetuje se i mamografija dojki jednom u 24 mjeseca, ili češće po preporuci nadležnog ljekara.

KOJI SU SIMPTOMI RAKA DOJKE

Karcinom dojke je tumor koji se odlikuje odsustvom ranih simptoma – pa svakako nije lak za otkrivanje. Iako bolovi u dojkama često umiju da uplaše žene, treba istaći da se bol u ranim stadijumima raka vrlo rijetko javlja, u svega desetak odsto slučajeva.

Najčešće se otkriva kvržica na dojci, koju više od 80 odsto žena otkrije preventivnim samopregledom. Kod 2 do 3 odsto žena prisutan je vodenast, gnojni ili sukrvičast iscjedak iz bradavice. Vodeći simptomi raka dojke jesu upravo pojave kvržica i čvorića u dojci, kao i promjene na koži u vidu uvlačenja kože, neravnina ili uvlačenja bradavica.

 
Pojava ovih simptoma znak je da bolest već neko vrijeme napreduje. U kasnijoj fazi mogu i da oteknu limfne žlijezde.

Važna napomena: ukoliko vam se uz pomenute znake i simptome javi i bolna kvržica na dojci, tada je neophodno da se što prije javite ljekaru specijalisti..

UZROCI RAKA DOJKE KOD ŽENA

Stručnjaci još uvijek ne znaju zašto neke žene dobiju rak dojke, a neke ne, ali je poznato da određeni faktori mogu itekako da povećaju rizike od oboljevanja. Puno većem riziku su izložene žene koje imaju porodičnu anamnezu karcinoma dojke, one koje zbog rane ili kasne menopauze uzimaju hormonsku terapiju i žene koje nisu dojile i rađale.

Povećane količine estrogena povezuju se sa rakom dojke, a uzrok estrogenske dominacije može biti i neumereno konzumiranje alkohola i masne hrane, kao i gojaznost.

RAK DOJKE ISHRANA

Ono što jedemo može uticati na to da li će se ovo maligno oboljenje razviti, hoće li se rani simptomi raka dojke intenzivirati, koliko će brzo rasti i da li će se širiti u druge delove organizma (metastaze) . Karcinom dojke je hormon-zavisan, što znači da višak estrogena može dodatno da podstakne rast tumora.

Prema tome, pretpostavlja se da su neke namirnice koje mogu da utiču na metabolizam ili apsorpciju estrogena okidači ovog oboljenja. Neki naučnici smatraju da prekomerni estrogen u mlađim godinama može ukazivati na veliku mogućnost za nastanak kancera dojke u zrelim godinama. Zato se anti-estrogenska ishrana savjetuje i mlađim ženama, kao važan deo preventive.

ISHRANA KOD RAKA DOJKE – ZABRANJENE NAMIRNICE

Žene koje jedu previše zasićenih masti i omega-6 masnih kiselina imaju povećan rizik da im se vrlo rano manestuju simptomi raka dojke, te da obole. Neka istraživanja su pokazala i da prekomjeran unos ovih masti povećava rizik od metastaziranja raka dojke u potpazušne limfne žlijezde i druge organe.

Zašto su masti tako opasne? Kao prvo, životinjske masti stvaraju u krvi visoke nivoe hormona estradiola, koji povećava sklonost čak i za rak dojke kod mladih devojka. Takođe, ishrana bogata mastima slabi imunološki sistem i samim tim sposobnost organizma da se bori protiv raka. Opasne masnoće se nalaze u svinjskoj masti, puteru, mesu, jajima, margarinu, slatkišima, mesnim prerađevinama… S druge strane, omega-3 masnoće, poznate i kao zdrave masti, kojih ima u lanenom sjemenu, kao i u morskoj ribi i orasima mogu da pomognu i odlična su prevencija raka dojke.



ISHRANA KOD RAKA DOJKE – KORISNE NAMIRNICE

Kupus – sastojci iz kupusnjača (kupus, kelj, brokoli, prokelj, karfiol) mogu da ubrzaju odstranjivanje estrogena iz organizma, tako što ubrzavaju njegov metabolizam. U ispitivanjima je dokazano da indoli iz kupusnjača ubrzavaju proces deaktivacije estrogena za čak 50 odsto. Da bi se ovaj efekat postigao, potrebno je pojesti 400 grama sirovog kupusa svaki dan.

Pšenične mekinje – u njima postoji nešto posebno što može da spusti nivo estrogena. Vlakna pšeničnih mekinja su nerastvorljiva, što daje bakterijama u debelom crijevu dosta materijala za savlađivanje, a ovo kroz složenu seriju bioloških događaja utiče na smanjenje količine estrogena koji ponovo odlazi u krvotok.

Pasulj- sadrži fitoestogene koji pomažu da se blokira aktivnost estrogena koji izaziva rak dojke. Pasulj takođe sadrži i nekoliko antikancerogenih supstanci, te je višestruko koristan u prevenciji, te se i simptomi raka dojke znatno ređe javljaju kod žena, koje ga redovno konzumiraju.

 
Sjemenke lana – veliki broj istraživanja potvrdio je da laneno sjeme ima više nego odlična antikancerogena svojstva. Sjemenke lana na maligne ćelije deluju tako što usporavaju njihovo širenje, što je važno i u prevenciji i u liječenju raka. Sjemenke jedite u mljevenom obliku kao redovan dodatak svakodnevnoj ishrani.

MACINA TRAVA PROTIV RAKA DOJKE

Odlično čisti limfni sistem i preporučuje se ženama sa kod kojih je dijagnostikovan fibroadenom dojke. Redovnom upotrebom lekovitog čaja mogu se u potpunosti očistiti ciste i fibroadenomi u telu. Takode se može potpomoći lečenje tumora.

ZELENI ČAJ ZA PREVENCIJU KARCINOMA

Studija iz 2008. godine, pokazala je kako tri i više šoljica zelenog čaja dnevno smanjuju rizike da se simptomi raka dojke jave kod žena mlađih od 50 godina za čak 37 odsto. Jedno još starije japansko ispitivanje pokazalo je da zeleni čaj može zaustaviti napredovanje kancera dojke kod žena u perimenopauzi (nekoliko godina pre poslednje menstruacije). On je izvanredan antioksidans i podstiče ubrzano izlučivanje toksina iz organizma.

PRIRODNI LEK PROTIV RAKA DOJKE

Pomešati po 100 grama koprive i hajdučice i 300 grama nevena. Četiri do vrha supene kašike mešavine preliti sa jednom litrom kipuće vode i ostaviti poklopljeno pet- šest minuta. Kasnije uspite u termostat i pijte napitak tokom dana. Dnevno je potrebno popiti oko dve litre ovog čaja. Ujutru i uveče u ovaj čaj treba dodati po kašičicu švedske grančice koja se pokazala kao odlična prevencija, pa čak i ako su simptomi raka dojke već prisutni.

ČAJNA MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE KRVI I LIMFE

Pomješati petnaest grama svježe crvene djeteline, pet grama svježeg kantariona i lista od maline , pa sve preliti sa dva i po deci kipeće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji najmanje desetak minuta. Piti dve do tri velike šolje dnevno tokom 14 dana.

.Nadamo se da ste dobili odgovor na pitanje koji su simptomi raka dojke i kako ih prepoznati, mi vam takođe preporučujemo da pročitate još naših članaka iz rubrike zdravlje.

Izvor: zdravailepa.com

0 komentari:

Objavi komentar