petak, 28. kolovoza 2015.

BAZGA-ljekovite vrijednosti ove biljke su neprocjenjive







Bazga
Bazga spada u najomiljenije ljekovite biljke. Upotrebljavamo njezin cvijet, lišće, bobice i koru te korijen.
Bazga cvate od svibnja do lipnja; cvjetovi su blijedožuti, vrlo mirisni, sitni, udruženi u velike, tanjurasto proširene cvatove. U jesen dozrijevaju sjajne crnoljubičaste bobice.
Bazga spada u najomiljenije ljekovite biljke. Upotrebljavamo njezin cvijet, lišće, bobice i koru te korijen. Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina. Od kore se upotrebljava njezin srednji, zeleni sloj.
OPREZ! Sirova je bazga pomalo otrovna, stoga je ne upotrebljavamo kao takvu. Sve valja skuhati.
Cvijet osušimo naglo i spremamo ga u dobro zatvorene posude. Bobice osušimo ili pak od njih priredimo džem ili marmeladu. Cvijet se sabire u lipnju dok se nije posve rascvao, a list kad se potpuno razvije, kora s debljih grana u proljeće. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci. Plod se bere pri kraju ljeta kad sazrije. Ponajviše se upotrebljava cvijet. Cvijet se mora sabirati samo za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati svoju prirodnu boju. Ako pocrni, ne vrijedi i mora se baciti.
Ljekovita svojstva i primjena
Ljekovite tvari bazge potiču izlučivanje vode iz tijela, pa je stoga bazga najprimjereniji lijek za mršavljenje.
Bazga čisti krv, a potpuno očisti i želudac od raznih suvišnih kiselina.
Pojačanim znojenjem liječi reumu, gripu i vrućicu; ublažuje žeđ i proljev, liječi pečenje u očima ili na drugim mjestima, a primjenjuje se i kod ujeda psa.
Poznato je da bazga jača obrambene snage organizma, pa se koristi i kao preventivni lijek.
Čaj ublažava katar u dišnim organima i kašalj, olakšava iskašljavanje, liječi upaljeno grlo, pomaže kod gripe, astme, bronhitisa, početne faze upale pluća, hripavca, ospica, šarlaha, išijasa, reume, teške prehlade.
Čaj od lišća čisti krv i najbolje je sredstvo protiv nečiste kože. Pomaže kod gihta. Dobar je protiv neugodna tjelesnog zadaha.
Za preznojavanje kod vrućice dovoljan je i mlačan čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje: dvije čajne žličice cvijeta prelijemo s četvrt litre vrele vode, nakon deset minuta procijedimo i pijemo tijekom dana gutljaj po gutljaj.
Čaj od bazgina i orahova lišća otklanja nesanicu.
Čaj od lišća i kore pomaže kod začepljenosti, ali i kod nemogućnosti zadržavanja mokraće.
Kod vodene bolesti skuhamo vino s bobicama i pijemo pomalo i što češće.
Čaj od suhog lišća bazge (u obliku čaja) liječi šećernu bolest.
Čaj od cvjetova služi protiv prehlade, jačeg izlučivanja mokraće i znoja (i kora ima istu vrijednost). Pored toga liječi i bolesti bubrega, srca i jetara.
Stučene listove stavljamo na bolna mjesta kao oblog. To primjenjujemo kod trigeminusa, tj. neuralgije lica.
Lišće je djelotvorno kao oblog i kod hemoroida.
Listovi su dobro sredstvo za otvor kod konstipacije. 7-8 listića prelije se s 2 decilitra ključale vode i kuha na tihoj vatri 8 minuta. Nakon toga se ocijedi, doda mala žlica meda. To je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva.
Pržimo li na ulju cvat umočen u tijesto, dobivamo zdravo jelo.
Ako se uzme jednaki dio cvijeta bazge, lipe i smrekovih bobica, doda malo meda i limunova soka, tjera na znojenje, a ujedno je i lijek protiv svih prehlada, katara i zapaljenja sluznice.
U jesen dnevno treba pojesti mali tanjurić zrelih bobica. To obnavlja i osvježava cijeli organizam, čisti i stvara krv.
Prašak srednje kore odlično djeluje protiv padavice i to ako kora u pola vina i pola vode stoji 8 dana. Pije se po malu žlicu tri puta dnevno.
Korijen se primjenjuje kod pretilosti i vodene bolesti.
Ljekovita primjena
UVARAK 1
1 žlica listova bazge, suhih ili svježih, kuha se 10-15 minuta u šalici vode. Ovom se uvarku doda malo meda i pije se po nekoliko žlica tijekom dana; pojačava znojenje pa time liječi reumu, gripu i vrućicu.
UVARAK 2
1 žlica sitno nasjeckanog korijena bazge kuha se u šalici vode ili vina najmanje 20 minuta i ta se količina popije tijekom dana kao vrlo preporučljivi lijek za brzo mršavljenje.
SOK
Zrele bobice kuhati 5-10 minuta s vodom te dobro iscijediti i dnevno piti 2 šalice.
SIRUP 1
40 lijepih, velikih cvatova bazge prelije se sa 4 1itre hladne vode i pusti odstajati 24 sata, potom se procijedi i u tekućinu doda 4 kg šećera i 4 vrećice limontusa (kupuje se u prehrambenim trgovinama), dobro je dodati još i sok od 4 limuna; kroz naredna se 24 sata cijela smjesa povremeno miješa i potom puni u boce. Ovaj se osvježavajući i vitaminožni sirup razrjeđuje s vodom, a naročito ga rado piju djeca.
SIRUP 2
Od bobica kojima dodamo limun bez kore i nekoliko bobica žutike načinimo sirup u sokovniku. Osvježujuće je i ljekovito i piće spravljeno od cvjetova namočenih u vodi.
MARMELADA OD BOBICA
2 kg bobica zgnječimo ili propasiramo te kuhamo u malo vode uz dodatak 1/2 kg šećera. Kad veći dio tekućine ispari, smjesu spremimo u staklenke. Marmelada je vrlo ukusna i zdrava.
OCAT
15 g svježih cvjetova bazge staviti u 1/2 litre jabučnog octa, ostaviti na toplom mjestu 2 tjedna i procijediti; dnevno se uzimaju 2 žlice s vodom.
OBLOZI
Svježe listove bazge sitno nasjeckati i pomiješati s bjelancem od jaja; tu smjesu stavljamo na zatvorene kapke kao obloge, koji liječe pečenje u očima ili na nekim drugim mjestima.
PEKMEZ, ŽELE I RAKIJA
Od plodova se pravi pekmez, žele i rakija, a primjena im je također za liječenje gore navedenih bolesti

0 komentari:

Objavi komentar