petak, 28. kolovoza 2015.

Prirodna krema za glatku kožu bez bora!






Kožu moramo da čuvamo i negujemo. Moramo se brinuti da bude čista, primerene masnoće, dobro prokrvljena i što manje izložena štetnim uticajima. Takođe moramo da se čuvamo sumnjivih kozmetičkih proizvoda i krema koje zapušavaju pore. Zato isprobajte ove starinske recepte iz domaće radinosti, vrlo efikasna sredstva za negu lica i tela koja će vašoj koži podariti mladalački izgled i svežinu.


Maske za lice i kupke za telo napravljene po starinskim receptima, od visokovrednih sastojaka koji nam stoje na raspolaganju u kuhinji, kao stvorene su za obnavljanje kože. Vraćaju joj prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj, čineći je nežnom, podatnom, lepom i zdravom. Recimo, med sadrži visoko-vredne voćne i grožđane šećere, vitamine B grupe, elemente u tragovima i flavonoide, dok je mleko bogato mineralima, vitaminima i belančevinama. Svež sir, med, mleko i jaja ne sadrže konzervanse, pa ih možete koristiti bez bojazni glavno je da su preparati koje stavljate na telo i lice svezi. Na prolećnom suncu zablistajte kao kraljica: pripremite kupku od mleka i surutke koja ima istu pH-vrednost kao koža, a licu i telu priuštite nostalgični kozmetički tretman koji će kožu učiniti baršunastom, lepom i zdravom.

MASKA OD PAVLAKE
Pre nego što pripremite i nanesete odgovarajuću masku, s lica očistite ostatke dnevne šminke. Umesto na uobičajen način, to možete uraditi mešavinom od nekoliko kašika pavlake i kašičice limunovog soka. Mešavinu, uz nežno masiranje, vatom nanesite na lice i ostavite da deluje oko 5 minuta. Lice zatim isperite mlakom vodom i osušite. Za nanošenje maske možete upotrebiti širu četku za mazanje kolača, a dejstvo ćete podstaći relaksiranjem u kadi. Masku zatim dobro isperite tekućom mlakom vodom.

MASKA ZA GLATKU KOŽU
Za nežnu, glatku kožu, napravite masku
od dve kašike meda i jedne kašike mekog kravljeg sira. Ravnomerno je rasporedite po licu i ostavite da deluje 20 minuta. Ako ne volite sir, na lice možete u debelom sloju namazati čist med i ostaviti da deluje 10 minuta. Uz ostale blagotvorne učinke, maska od meda posebno podstiče prokrvljenost i opušta kožu lica.

MASKA ZA MASNU KOŽU
Za izrazito masnu kožu pomešajte 1 kašiku posnog, mekog kravljeg sira, 2 kašike mleka, po 1 kašiku meda i soka od limuna. Masku isperite posle 10 minuta. Isti učinak ima i maska od 1 belanceta pomešanog sa 1 kašikom rastopljenog meda i pola čajne kašičice limunovog soka. Ovu masku ostavite da deluje 20 minuta.

MASKA PROTIV BORA
Osim što čisti, osvežava i vraća koži vitalnost, limun je učvršćuje i zateže, pa je vrlo efikasan i u borbi protiv bora. U tu svrhu, iscedite sok od jednog limuna, dodajte malo tople vode i pomešajte. Rastvor prstima dva puta dnevno nanesite direktno na bore, izbegavajući one oko očiju.

MASKA OD ŠLAGA
Ako ste od onih kojima i pri samoj pomisli na šlag polazi voda na usta, sigurno u frižideru imate slatku pavlaku. Kad od nje napravite slasni, neodoljivi šlag, deo dobijene količine žrtvujte za lepotu. Pomešajte šlag sa 1 čajnom kašičicom pšeničnog brašna, rasporedite po licu, pustite da se
osuši, pa isperite. Ova maska će nahraniti lice prirodnim masnoćama, vitaminima, a posebno kalijumom i kalcijumom.

MASKA ZA GRUBU KOŽU
Za kožu koja je zbog zime već postala grublja, pomešajte jedno žumance sa sokom od pola limuna i jednom kašikom maslinovog ulja. Ovu masku, koja je vrlo hranljiva i deluje i protiv bora, držite na licu 20 minuta.

MASKA ZA UMORNU KOŽU
Za umornu kožu s proširenim porama ulupajte jedno belan-ce, dodajte nekoliko kapi limuna i jednu kašiku mlevenih badema. Neka maska deluje 10 minuta.

MASKA OD JOGURTA
Umornu kožu možete oživeti i osvežiti i maskom od jogurta. Deblji sloj jogurta držite na licu 20 minuta.
Po starinskim receptima možete pripremiti kupke koje će vas relaksirati i prolepšati vašu kožu. Dodaci vodi za kupanje napravljeni prvenstveno od meda, mleka, surutke i limuna, vratiće koži njenu prirodnu masnoću, omekšati je, smiriti i oživeti. Najbolje je kupku prirediti uveče delovaće blagotvornije na telo, a vi ćete biti potpuno relaksirani. Temperatura vode neka bude između 36 i 38 stepeni Celzijusa, a u njoj nemojte ostati duže od 15 do 20 minuta. Međutim, da bi koža bila što podatnija za blagotvorni tretman u kadi, prethodno morate sredstvom za piling, nežnim kružnim masiranjem, odstraniti nečistoću i osušene ćelije.

MEŠAVINA ZA PILING
Pripremite je tako što ćete u neku običnu porodičnu kremu umešati nekoliko kašika kristal šećera, ili u solju kristal šećera dodajte malo maslinovog ulja. Posle pilinga se istuširajte mlakom vodom, a zatim pripremite kupku. Posle kupke se ponovo istuširajte mlakom vodom i namažite uobičajenim sredstvom za negu tela.

KUPKE
Za vrlo efikasnu medeno-mlečnu kupku, vodi za kupanje dodajte solju rastopljenog meda i 1,5 litara mleka.Kupka od mleka i surutke, koja ima istu pH-vrednost kao koža, priprema se ovako: pomešajte 2 litra mleka i 1 litar surutke,pa dodajte vodi za kupanje.
Za kupku koja će blagotvorno delovati u slučaju da imate posebno suvu i iritacijama sklonu kožu, pomešajte litar vrućeg mleka sa 3 kašike rastopljenog meda. Umesto običnog, možete koristiti i mleko u prahu, ali u tom slučaju direktno pod mlaz vode stavite 3 kašike rastopljenog meda, solju nerafinisane morske soli i 2 kašike mleka u prahu.
Za dvostruko uživanje, negu kože i relaksiranje uz aromatičan miris, pripremite kupku od limuna i surutke ili mleka. U 21 surutke iscedite sok od 6 limunova, a ako imate, dodajte i 10 kapi eteričnog ulja limuna, izmešajte i sipajte u vodu za kupanje.

Losion i čajevi
U nezi kože i kose,važnu ulogu imaju losioni. Losion je tečnost bez masnoće koja kožu samo čisti, osvežava, oživljava, de-zinfikuje, čini je napetijom i lep-šom. Losione možemo pripremiti sami (ružinu ili lavandinu vodu, iscedak od listova hrasta). Sredstva za mazanje koja takođe pomažu su: neven (iscedak, mast ili sok), sok od rosopasa i od kantariona. Za lepu kožu takođe pomažu ovi čajevi: kamilica, broćika, majoran, neven, čičak i bokvica.
(Piknik.ba)

0 komentari:

Objavi komentar