nedjelja, 9. kolovoza 2015.

SPASONOSNO ulje za žene: Otklanja bolove i pomaže kod cističnih, bolnih i otečenih dojki! (RECEPT)






Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi mogu se koristiti za lečenje.

Njegovo mlado lišće, odlična je proljetna detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.

 
Korijenu maslačka pripisuje se najveće ljekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma, ispijanje čaja od korijena može donijeti izlječenje od hepatitisa B već za 6 tjedana.

Danas vam obraćamo pažnju na njegove cvjetove, koji:

– Sadrže antioksidanse.
– Liječe bolove.
– Liječe grčeve u želucu.
– Smanjuju depresiju.
– Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid.
– Sadrže vitamin A i B12.

U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. No na primjer u korejskoj narodnoj medicini cvjetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je iznimno hvaljeno protiv boli od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako je kod nas je slabo prakticirana njegova izrada, ulje maslačka uvijek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovita upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja. Kada se redovito aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

 
Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena diljem svijeta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tekućinom koje tijekom menstrualnog ckusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.



Kada se ulje cvjetova maslačka kombinira s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima.

Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.

Recept za ulje maslačka (macerat)

S obzirom da je sada sezona maslačka sada je idealno vrijeme za pripremu ovog iznimno ljekovitog ulja.

Trebat će vam:

Cvjetovi maslačka
Kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa)
Ispunite pola do dvije trećine male staklenke s cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promiješajte smjesu da izađu mjehurići zraka. Stavite gazu na vrh staklenke i pričvrstite je gumicom ili vezicom. Ostavite staklenku na sunčanom toplom mjestu dva tjedna ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procijedite ulje u steriliziranu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka

Ako vam je predugo čekati 2 tjedna, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine staklenke s cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Ulijte cvjetove i ulje u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta. Ulje ne smije biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuhaju. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Ulijte smjesu natrag u staklenku i ostavite je jedan dan na suncu i zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Kako koristiti ulje maslačka?

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno.

(Izvor: Atma.hr | Autorka: Ivana Dragica)

0 komentari:

Objavi komentar