petak, 28. kolovoza 2015.

Za rajčicu kažu da je biljka izašla iz raja! Evo koje je blagodati za čovjeka Bog stavio u nju!











Prevenira rak, snižava krvni tlak, čisti otrove iz krvi...

Ona je jedna od najraširenijih povrtnih kultura svijeta! Osvaja nas svojom živopisnom bojom i okusom koji, ako je rajčica domaća, nadmašuje svo drugo povrće. No, mnogi ne znaju da je rajčica, oim što je predivna i ukusna i izrazito ljekovita biljka obasuta brojnim blagodatima! Za rajčicu se često govori da je biljka koja je izašla iz raja, a to je zato što je ona jednostavno savršena!


Kad su je u 15. stoljeću Španjolci donijeli iz Perua, rajčica je među Europljanima dočekana sa sumnjom jer je prije toga smatrana otrovnom i opasnom po ljudsko zdravlje. Tek u 19. stoljeću potvrđena je toksičnost stabljike i listova, ali je u isto vrijeme otkrivena hranjivost i ljekovitost njezina ploda. Nakon toga, rajčica munjevito osvaja svijet te se danas smatra jednom od najraširenijih povrtnih kultura.

 
Ukoliko učestalo jedete rajčicu, pospješujete izlučivanje suvišne tekućine iz organizma. Na taj način snižavate krvni tlak i olakšavate rad srca i krvožilnog sustava. Budući da rajčica potiče rad gušterače, rajčica se preporuča i dijabetičarima.

Uz vitamine kao poznate antioksidanse koji povoljno utječu na prevenciju brojnih bolesti, rajčica sadrži i likopen, crveni biljni pigment, koji je ja najjači prirodni antioksidans. No, zanimljivo je da ga rajčica ima u sebi više od i jedne druge biljke, stoga je rajčica pravo ljekovito blago koje štiti naše tijelo od slobodnih radikala, a istraživanja potvrđuju ulogu likopena u usporavanju razvoja stanica raka. Likopen u sinergiji s drugim antioksidansima iz rajčice snižava LDL kolesterol i time pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Za razliku od vitamina koji se djelomično gube pri visokim temperaturama, iskoristivost likopena se povećava termičkom obradom namirnice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajčice i jela koja se od njega pripremaju.

Također, rajčica u velikoj mjeri povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova. Kod pomanjkanja želučanog soka (želučana ahilija) i kod smetnji u izlučivanju gušterače, nema boljeg biološkog lijeka od rajčice. Kod reumatskih oboljenja i gihta, kao i kod oboljenja srca i bubrega, rajčica je važan faktor u dijeti, te se moderna dijetalna kuhinja jedva može zamisliti bez tog ploda.

Važno je uživanje plodova rajčice naročito kod slabokrvnosti, kod gubitka krvi nakon operacija ili nesretnog slučaja, i konačno, za djecu i mlade ljude čije se tijelo nalazi još u razvoju.


  Od rajčice možete jednostavno napraviti i sok izuzetne ljekovitosti koji stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.

 
Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Uživajte u ovim blagodatima!
izvor:narodnamedicina.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar