subota, 19. rujna 2015.

Da li ste znali da sa sirćetom možete i ovo? Sigurno ćete isprobati i sami

sirće







Sirće se koristi još iz davnih vremena, a gotovo uvijek nas oduševio njegova široka primjena.

Koristimo ga u kuhinji, za čišćenje, za ljepotu, za pripremu raznih pripravaka… I tu još priča o “svemogućem sirćetu” ne prestaje…

1. Pripremite osvježavajuće piće

Može vam se činiti kao nimalo privlačna ideja, ali ako ste zaista žedni ovo će vam odlično utaziti žeđ. Pomiješajte kašičicu ili dvije jabukovog sirćeta s mineralnom vodom i po želji zasladite nekim sokom.

2. Očistite odvode i uklonite neugodne mirise

Najučinkovitija kombinacija za uklanjanje neugodnih mirisa jest bijelo sirće i soda bikarbona. Osim što je cjenovno povoljnija varijanta, ova je otopina i ekološki prihvatljivija od mnogih industrijskih proizvoda za istu namjenu.

Pripremite lijevak i otopinu koju ste napravili miješajući pola čaše sode bikarbone i čašu sirćeta. Ulijte u odvod i pričekajte da pjena splasne. Zatim u odvod ulijte vruću vodu. Pričekajte pet minuta, a zatim ulije hladnu vodu da se dodatno ispere. Uz to što će pomoći u odštopavanju odvoda, ova otopina sirćeta i sode uklonit će i neugodne mirise koji nastaju djelovanjem bakterija.

3. Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje

Za staklene i plastične površine i predmete od nerđajućeg čelika pomiješajte dvije trećine vode, jednu trećinu bijelog sirćeta i dodajte nekoliko kapi tekućeg deterdženta za posuđe. Ulijte u bocu s raspršivačem.

4. Očistite mrlje od voća i povrća s ruku

Ako pripremate salatu od cikle ili pitu sa šumskim voćem, zasigurno će na vašim rukama ostati tragovi. Očistite ih bijelimsirćetom.

5. Napravite balzam za kosu

Ako vam je kosa suva i oštećena, vratite joj sjaj s pomoću balzama koji možete sami napraviti. Pomiješajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašike maslinovog ulja i 3 bjelanaca. Utrljajte smjesu u kosu i stavite preko nje plastičnu kapu za tuširanje. Ostavite da djeluje pola sata, a zatim kosu operite kao i obično.

6. Napravite začinsku smjesu

Osušite začinsko bilje i stavite ga u staklenku. Prelijte sirćetom i ostavite nedelju dana da odstoji na tamnom mjestu dok se ukusi ne prožmu. Zatim procijedite kroz gazu u čistu staklenku, zatvorite i spremno je za upotrebu.

7. Ubrzajte kuhanje jaja

U vodu u kojoj kuvate jaja dolijte malo jabukovog sirćeta i to će ubrzati cijeli proces jer će sirće sniziti PH i bjelance će se brže koagulirati.

0 komentari:

Objavi komentar