petak, 18. rujna 2015.

Jedna od najkorisnijih biljaka na svijetu

kokos-595x240






Antidijabetik je – imate li šećernu bolest, prirodno regulira lučenje inzulina i iskorištavanje glukoze u krvi.

Porijeklom iz Malajskog arhipelaga, kokosova palma, nazvana kraljicom biljaka, udomaćila se u ekvatorskom pojasu. Manje je poznato da je kokosov orah jedna od najkorisnijih biljaka na svijetu. Ime dobiva po sličnosti s oblikom glave, očima i dlakom majmuna – tzv. monkey face.

Kokosov orah ponajprije je zdrava i prirodna hrana, prirodni osvježavajući napitak koji izvrsno gasi žeđ.

Liječi kandidu

Zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, masti, ulja i vitamina koristan je u prehrani mladih i starijih osoba pa ga nazivaju i superhranom. Zbog toga što sadrži laurinsku kiselinu, kokosov orah ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje i dobar je za jačanje imuniteta. Kaprilna kiselina u kokosovu orahu povoljno djeluje u liječenju kandide.

Brašno, mlijeko i ulje kokosova oraha koriste se u liječenju: tumora i drugih izraslina, kožnih bolesti kao što su apscesi, opekline, osipi, svrab, rane, modrice, hematomi, psorijaza, ekcemi, dermatitis pa i ćelavost, respiratornih tegoba – astme, bronhitisa, kašlja, želučanih i crijevnih oboljenja – od poremećaja probave i kolitisa do čira na dvanaesniku. Proizvodi od kokosova oraha blagotvornima su se pokazali u liječenju hemoroida, Chronove bolesti, jetrenih i žučnih tegoba, žutice, masne jetre i drugih komplikacija u vezi s ovim organima. Vrlo je učinkovit kod ženskih bolesti, vezanih za menstrualni ciklus i općenito krvarenja, zarazne, venerične bolesti kao što su sifilis i gonoreja, virusne bolesti – AIDS, gripa, hepatitis C, herpes, prehlada, SARS, bakterijske bolesti poput gingivitisa, gonoreje, infekcije grla, pneumonije, čireva i urinarnih infekcija, gljivičnih – kvasnih bolesti – atletskog stopala, gnojne upale nokta, Candide, osipa, crijevnih nametnika, bolesti prostate, bolesti bubrega i mjehura.

Mnogima će biti od koristi, jer ove su bolesti sve češće, informacija da kokosov orah liječi i bolesti štitnjače i kože (razne kožne nečistoće, novotvorine, ekcemi, osip). Preporučljiv je sastojak i u kozmetici za lice i tijelo i odličan saveznik u borbi protiv poremećaja metabolizma. Antidijabetik je – imate li šećernu bolest, prirodno regulira lučenje inzulina i iskorištavanje glukoze u krvi. Učinkovit je kod bolesti gušterače, osteoporoze, imunološkog sustava, štiti od karcinoma dojki, kolona i drugih karcinoma, reducira rizik od srčanih bolesti te uravnotežuje kolesterol, piše vecernji.hr.

Pun minerala

Uzima se kod manjka vitamina C, jača i osvježava organizam s obzirom na to da je energetski nutrijent visokih sadržaja minerala i vitamina. U aromaterapiji ulje kokosova oraha predstavlja podlogu za masaže i za liječenje suhe i oštećene kože. U kulinarstvu najčešće se za pripremu slastica upotrebljava kokosovo brašno, a zbog arome dodaje se napicima, koktelima i slatkim jelima. Kontraindikacije: moguće su alergije na kokosove proizvode

0 komentari:

Objavi komentar