utorak, 22. rujna 2015.

Ovu biljku su grci POSEBNO CIJENILI a francuzi je nazvali “BESMRTNOST” -

ulje-smilja-macerat-creskog-smilja-domacem-maslinovom-ulju-slika-30332315-600x250





Ova mediteranska biljka, koja najviše uspijeva u hercegovačkim krajevima, ima vrlo karakteristične žute cvjetove. Pripada velikoj porodici Asteraceae, kojoj pripadaju mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice.

Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, a u narodnim pjesmama se smilje spominje kao lijep i mirisan cvijet za kićenje djevojaka i momaka. (” …nit je smilje niti bosilje, već miriše duša djevojačka…”). Zbog ljepote i mirisa cvijeta i djeci su davana imena: Smilja, Smiljana ili Smiljka.
Ipak, ovdje treba naglasiti da je smilje jako ljekovita biljka, a to je i glavni razlog zbog kojeg koristimo ovu priliku da vas upoznamo sa smiljem ili Helichrysum italicum.
Smilje je posebna biljka, jer tretira kako kozmetičke tako i medicinske probleme. Može ublažiti tragove starenja, zbog čega su je Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost.
Može da umnoži prirodni kolagen koji se nalazi u stanicama kože i da umanji bore sa visokim postotkom uspjeha. Zbog svog regenerativnog i protuupalnog djelovanja, izuzetno se cijeni za njegu dehidrirane i umorne kože, za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica.
U ljeto je korisno za ublažavanje crvenila i opekotina kože oštećene sunčevim zracima,ali i drugim opeklinama.
U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana.
Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni tlak, razinu kolesterola u krvi, sprječava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača čitav organizam.
Upotreba
Skupljaju se svježi cvjetovi bez stapke jer one sadrže deset puta manje eteričnog ulja. Odmah nakon branja cvijeće se mora rasprostrijeti za sušenje.
Za pripremu čaja treba sušiti oko 10 dana dok je za pripremu macerata dovoljno prosušiti dan.
Čaj od smilja pomaže u liječenju probavnih tegoba, pospješuje lučenje žuči i izlučivanje vode iz organizma.
Priprema:
Jednu do dvije žličice smilje prelijte šalicom kipuće vode, ostavite poklopljeno 15 minuta pa nakon isteka vremena procijedite. Čaj ima gorak okus ali olakšava probavne tegobe stoga pokušajte ga piti oko pola sata prije obroka.
Macerat smilja ima izvanredna svojstva protiv starenja. Djeluje na obnavljanje stanica kod oštećenja kože, bora i ožiljaka. Smilje neutralizira slobodne radikale koji su važan čimbenik u procesu preranog starenja.
Priprema:
Staklenku napunite cvjetovima svježe ubranog i prosušenog smilja te prelijte hladno prešanim uljem ( maslinovim, suncokretovim, bademovim…..). Ostavite da stoji 6 tjedana.
Svakodnevno protresite staklenku. Nakon toga macerat procijedite u tamnu bocu i čuvajte na hladnom mjestu.
Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Biljka se mora destilirati svježa, a ne sušena. Stoga je njegova cijena uglavnom visoka. Hercegovina ima bolje klimatske i pedološke uslove za uzgoj smilja od europski poznate Provanse ili Korzike u Francuskoj. Zato je hercegovačko smilje daleko najvećeg kvaliteta i time najcjenjenije na tržištu ljekovitog bilja.


0 komentari:

Objavi komentar