nedjelja, 20. rujna 2015.

Prirodni lijek za mnoge bolesti

kantarion-595x240






Kantarion raste po suhim brežuljcima, na sunčanimn livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma. Najpovoljnije vrijeme za berbu je svibanj i lipanj. Ljekoviti dio biljke su cvjetovi i listovi

Mnogostruka korist

Ljekovitost kantariona ili gospine trave odavno je poznata , kao i njegovo djelovanje , pa je rado korištena i cijenjena ljekovita biljka. Liječi sluzavost pluća , grčeve u trbuhu , utječe na krv , bolesti bubrega , jetre , slezene i mokraćnog mjehura. Posebno je učinkovit kod nekontroliranog mokrenja. Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama , odlično je sredstvo za liječenje zastarjelog kašlja i astme.

Kantarion se u narodu upotrebljava protiv posjekotina , opekotina , hemoroida , pomaže zarastanje rana i kao antiseptik , a iznutra protiv bolova jetre , želuca , proljeva itd. . Dejstvo kantarionovog ulja je mnogostruko . Njime se mažu rane , posjekotine , opekline i druge ozljede ili se natopi gaza , pa se mjesto obloži.

Eterično ulje od kantariona se i pije , razblaženo , a djeluje protiv crijevnih parazita . Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć . Kantarion je dobar za liječenje umjerene i blage depresije , navode njemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis ” British Medical Journal ” .

Za ljepotu i zdravlje

Ulje od kantariona se primjenjuje lokalno, za masaže, obloge, kataplazme, ali se koristi i kao začin, lijek. Posebno se preporuča u njezi i zaštiti kože koja je osjetljiva (suha, ispucala), u kozmetici i medicini (masaže, suha koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine …).

Pomaže u liječenju krvarećih rana, kod ozljeda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i iščašenja, reumatskih oboljenja (upalni reumatizam, degenerativni reumatizam – artroze, kukova, koljena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i križa – lumbago ).

Čaj koji svakome prija

Pije se više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutarnjih organa. Ako na pakiranju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama kipuće vode i žličice suhog cvijeta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen.

Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja promet. Sve ljekovite biljke upijaju otovne čestice iz ispušnih plinova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini prometnica.

Kantarion se u narodu upotrebljava protiv posjekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proljeva itd, piše zdravapriroda.com.

0 komentari:

Objavi komentar