četvrtak, 22. listopada 2015.

5 stvari o pistaćima koje niste znali i 5 recepata koje morate da probate!

pistaci-1415977283-51110-750x350







Da li ste znali da pistaći imaju manje kalorija od bilo kog drugog orašastog ploda, da smanjuju nivo stresa i da se bore protiv raka. Probajte ove egzotične načine da trpezu začinite njima

Pistaći spadaju u red onih zdravih namirnica koje možete da grickate bez griže savesti, ali i da ih na vrlo znaimljive i ukusne načine uvrstite u svoj jelovnik.

Ovi orašasti plodovi imaju dosta zdravstveni blagodeti po organizam. Pomažu srcu, sprečavaju dijabetes, odlični su za nervni sistem i stvaraju jak imunološki sistem. Bogati su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E.

U nastavku sledi pet činjenica o pistaćima koje možda niste znali, a potom i pet nesvakidašnjih predloga za ukusan obrok sa pistaćima.

1. Sjedinjene američke države su trenutno vodeći lider u proizvodnji pistaća i u proteklih šest godina njihova količina izvoza je udvostručena, i to sa 45 miliona kilograma na 122.

2. Pistaći imaju manje kalorija nego bilo koji drugi orašasti plod, i zato se sa samo 3 do 4 kalorije po zrnu nazivaju još “mršavi orah”. Studije su pokazale da ako jedete pistaće u ljusci, veća je verovatnoća da ćete ih pojesti manje, jer sami otpatci će vas vizuelno opomenuti kada je dosta.

3. U odnosu na druge orašaste plodove, pistaći sadrže više kalijuma, koji može da smanji nivo kortizola (hormona stresa).

4. Konzumiranjem pistaća, dokazano se smanjuje nivo holesterola i umanjuje rizik od pojave raka. Oni su odličan izvor fitosterola, biljnih jedinjenja za koja je utvrđeno da smanjuju nivo LDL ili lošeg holesterola. Bogati su i antioksidansima koji se bore protiv raka (uključujući beta-karoten i lutein, koji daju pistaćima zelenkastu boju).

5. Crveni pistaći ne postoje u prirodi! Uvoznici boje pistaće u crveno, a ponekad i u zeleno, da bi prikrili mrlje koje nastaju prilikom tradicionalnih metoda žetve.

0 komentari:

Objavi komentar