utorak, 20. listopada 2015.

7 namirnica koje snižavaju krvni pritisak

žena jede banane







Nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti borite i pomoću moćnih minerala

Da biste izbjegli problem s visokim krvnim pritiskom, trebate jesti hranu s niskim procentom soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti borite i pomoću tri moćna minerala: kalcija, magnezija i kalija. Ovih sedam namirnica bogato je upravo tim nutrijentima.

Bijeli grah – U grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koji blagotvorno djeluju na krvni pritisak. Grah možete jesti u obliku variva, dodavati ga u supe, salate ili pripremiti kao pire.

Jogurt – Ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preljeva za salatu i jela od mesa.

Kivi – Osim što je bogat vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg, po mogućnosti u okviru voćnih salata.

Breskve – Breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala, dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sviježe ili ih izmiksajte u blenderu.

Banane – S jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevne potrebe za kalijem. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i dobit ćete ledeni desert.

Kelj – Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili u barenom obliku.

Brokule – Sto grama brokula kuhanih na pari zadovoljit će šest posto dnevnih potreba za kalcijem, osam posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće bogato je i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.



Utjecaj brze hrane

Sva prerađena pogotovo “brza hrana”, doprinosi gotovo 80-postotnom rastu krvnog pritiska. Unos natrija i to kroz rafiniranu so je štetan. Naime, višak soli u organizmu uzrokuje brojna oštećenja, prije svega arterija, a onda i organa do kojih kroz njih putuje. Prvi su na udaru mozak i bubrezi.

Faktori rizika

Normalnim pritiskom se smatra 120/80, vrijednosti do 140/90 se smatraju pre-hipertenzijom, a vrijednosti iznad toga pravom hipertenzijom.

Gojaznost i dijabetes su faktori rizika od visokog pritiska. Utvrđeno je i da su oni koji puše i previše piju alkohol također skloni razvijanju visokog pritiska.

Također, neki lijekovi, kao što su dekongestivi (za otvaranje nosa), analgetici kao što su “brufen” zatim steroidi, kontraceptivne pilule i antidepresivi obično podižu krvni pritisak.

Zvanična medicina smatra da je konzumiranje soli (natrija) jedan od glavnih uzroka rasta pritiska. 5 grama soli je preporučeni dnevni unos. Previše natrija može ubrzati rad i uzrokovati zatajenje srca, osteoporozu, rak želuca te bolesti bubrega.

Bubrezi i srce prvi na udaru

So je potrebna tijelu kako bi živci i mišići ispravno funkcionirali, no povećan unos soli uništava sve organe. No, kako ne biste premašili preporučenih pet grama, nije dovoljno maknuti solnicu iz vidokruga.

Oko tri četvrtine soli pojede se s prerađenom hranom iz konzervi ili u hrani obrađenoj u restoranima, pri čemu prednjače restorani brze hrane. So se dodaje kao jedan od pojačivača okusa pa je česta i u slatkim gotovim proizvodima poput žitarica.
izvor:www narodni lijek.com

0 komentari:

Objavi komentar