petak, 30. listopada 2015.

Boja urina je jasan pokazatelj vašeg zdravlja: Pogledajte, usporedite i saznajte

boja mokraće








U vremenu kada medicina nije uopšte postojala, ljudi su koristili jednostavne trikove da otkriju zdravstveni problem koji ih je zadesio. Sve je počelo s bojom urina…

Čak i danas, urin je vrlo jasan pokazatelj problema koji se dešavaju u vašem tijelu, veoma precizno ukazuje na određeni problem.

Ako niste sigurni kako se to zapravo radi, pročitajte u nastavku, a zatim usporedite boju vašeg urina – pogledajte šta on ima za reći!

Budući da mnogi čimbenici mogu izmjenjivati ​​boju urina, važno je redovno obratiti pažnju na boju, kako biste na vrijeme mogli reagovati i spriječiti infekcije.

Transparentno / Bezbojna

Ovo je obično znak prekomjerne hidratacije, mnogo tekućine, obratite pažnju da uzimate dovoljno tekućine dnevno. 8 čaša vode dnevno je preporučena doza, sve preko toga se smatra prekomjernom hidratacijom.

Svijetlo žuta

U stvari, ovo je najprirodnija boja urina. To znači da je vaše tijelo zdravo, i da pravilno vršite hidrataciju organizma. Bravo za vas!

Prozirno žuta

Još jedna boja koja ukazuje na zdravo tijelo! Vi ste apsolutno zdravi!

Jarko žuta

Ovo je znak zdravog tijela, ali koje treba malo više hidratacije. Dakle, zgrabite bocu vode i navalite!

Boja meda

Ova boja pokazuje vrlo ozbiljan znak iscrpljenosti i dehidracije. Čista prirodna izvorska voda vam nikad nije bila potrebnija!



Smeđa boja

Ako primijetite ovu boju urina, to vjerovatno znači da imate problema s jetrom. Prema istraživanjima, problemi s jetrom ili dehidracije su prvi na popisu kada primijetite ove tamne tonove.

Pink na crvenkasto

Ponekad, to može značiti da ste jeli borovnice ili repu. Ako nije, to jasno pokazuje krv u mokraći. Ponekad se to može dogoditi, ali ako imate krv u mokraći češće, trebali bi posjetiti liječnika, jer to može dovesti do bolesti bubrega, tumora, infekcije mokraćnog sistema, problema s prostatom, trovanja olovom ili živom.

Narančasta boja

Opet, nedostatak vode. Također, vi svibanj biti pate jetre poremećaji, žučne nepravilnosti ili trovanje hranom.

Plavkasta ili zelenkasta

Veoma je čudna pojava ovih boja, one se pojavljuju i obično pokazuju znak rijetke genetske bolesti. Osim toga, mogu pokazati prisutnost bakterija u urinarnom traktu. U konačnici, to može biti reakcija određenog lijeka ili hrane koju konzumirate. Nema sumnje, morate posjetiti svog liječnika.

Mutna ili pjenušava

Stalna prisutnost balončića u mokraći ukazuje na problem s bubrezima – možda virusno ili bakterijsko oboljenje. Također, to može značiti preopterećenje proteinima u svojoj prehrani. Ako se balončići pojave ponekad, mogu biti eliminirani lako. Ali ako se stalno pojavljuju duže vrijeme, obavezno posjetite liječnika.

0 komentari:

Objavi komentar