subota, 31. listopada 2015.

Ishrana (dijeta) za šećernu bolest (Dijabetes)

dijeta za šećernu bolest








Ishrana dijabetičara ima posebnu važnost. U usporedbi s drugim bolestima, treba bolesniku od šećerne bolesti više hrane.

Međutim, moramo se ne samo brinuti da bolesnik dobije dovoljnu količinu hrane već moramo i paziti da ne dobije previše ugljičnih hidrata.

>> 7 znakova da možda imate dijabetes

Hrana mora biti siromašna ugljičnim hidratima i sastojati se pretežno od povrća bogatog vitaminima. Mliječnu kiselinu podmiruje kiselim mlijekom, mlaćenicom (stepkom) i svježim nemasnim sirom (skutom). Tko je navikao na mješovitu hranu, mora se zadovoljiti s vrlo malom količinom nemasnog (krtog) mesa.

Evo jelovnika za jedan dan:

Doručak: možemo piti mlaćenicu (stepku), kiselo mlijeko, ili žitnu kavu. Jedanput možemo uzeti jogurt, ako ga više volimo. Načinimo sendviče od krekera, a možemo upotrijebiti i poseban kruh za dijabetičare, koji namažemo svježim kravljim sirom (skutom).

Sendviče obložimo kriščicama rajčica, ili pospemo peršunom, vlascem ili naribanim hrenom. Tko više voli voće. može uzeti žitnu kavu s vrhnjem, voćnu kašu s raženim pahuljicama i rižine pahuljice.

Što se tiče voća, ravnamo se prema godišnjem doba, pa možemo jesti jabuke, ribiz i borovnice. Voćnoj kaši možemo dodati još sezamova sjemena ili naribane bademe. Sve mora biti bez šećera. Kad nema svježih bobica (jagoda), nadomjestit ćemo ih cvjetnim peludom voćaka.

>> Bolest našeg doba – Najvažnije o DIJABETESU

šećerna bolest ishranaObjed: kolačići od soje, mekani bijeli kravlji sir s vrhnjem i hrenom, i zavisno od godišnjeg doba .obloženo ili pirjano povrće. Najvažnije je da pripravimo veliki tanjur salate. Izbor također zavisi od godišnjeg doba.

Izvrsno je: kiseli kupus, sirovi kupus, zelena salata, prvenstveno krstovnik (dragušac. Nasturtium officinale) uključivši i dragoljub (kapucinka, Tropaeolum majus). Začin za salatu načinimo od vrhnja i Molkosana.

Molkosan gušterača dobro podnosi. Za piće preporučamo razrijeđen Molkosan, umjesto kojega možemo uzeti Bambu-kavu ili žitnu kavu, dodavši joj malo slatkog vrhnja. Treba izbjegavati napitke s kemijskim dodacima. Možemo jesti teletinu ili govedinu pečenu na žaru. te pirjano povrće.

Večera: Korisno je da navečer pojedemo nešto lako, inače sastavimo jelovnik sličan doručku. Da bi jelovnik bio što različitiji, možemo mijenjati jela, npr: juhu od zelenja ili juhu od sezama; pirjano povrće ili pirjane rajčice; tanjur zelene salate ili prijesan kiseli kupus.

>> Promjene u tijelu koje uzrokuje dijabetes

Promjene: Da nam dijetna hrana ne dojadi, moramo je mijenjati. To postižemo različitim kombinacijama pojedinih živežnih namirnica, ili različitim pripremanjem hrane. Tko priprema hranu s ljubavi, nade uvijek
nove mogućnosti za sitne izmjene.



Umjesto sojinih kolačića, jedemo kolačiće od mekinja ili jela od sezamova sjemena. Hren i dragušac djeluju ljekovito na gušteraču, zato ta dva začina često mijenjamo. Možemo dodati i sitno izrezano lišće komonike (Artemisia vulgaris), jer ta biljka povoljno djeluje na gušteraču.

Kao začin dijabetičari mogu upotrebljavati luk i ekstrakt kvasca. Izvrsne su žemlje od Grahamova tijesta, tanko namazane Herbaforceom i obložene lukom. I kvasac i luk vrlo su važni za gušteraču. Ako se diabetičar potrudi da jede polako, da hranu dobro sažvače, hranu će bolje iskoristiti i biti brzo sit.

>> Crni kim lijek za dijabetes

Tko mora prigušivati veliku potrebu za hranom, tome nije ugodno jer mora jesti veće količine, a to prekomjerno opterećuje organizam. Vrlo je važno da se hrana sastoji samo od prirodnih namirnica

0 komentari:

Objavi komentar