utorak, 20. listopada 2015.

ČIČAK-veoma ljekovita biljka za nas organizam

cicak cistac organizma








Koristi se u liječenju veneričnih bolesti, čireva, škrofula (otvrdnuća i oticanja žlijezda), gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom…

Čičak (Arctium lappa), u narodu je još poznat i kao veliki čičak, konjski čičak, repuh, lopuh, veliki lopuh, podlanica.

Korijen ove veoma rasprostranjene dvogodišnje korovske biljke je mesnat, vretenast i dužine do 60 cm. Stablo je crvenkasto, rebrasto, grana se samo u gornjem dijelu i grančice su vunaste. Listovi su najkrupniji u donjem dijelu stabla i smanjuju se idući ka vrhu.

Lice lista je tamnozeleno, a naličje je pokriveno sivim dlakama. Krunični listići su purpurnocrveni, cjevasti i na vrhu podjeljeni na pet dijelova. Čašični listići su na vrhu savijeni u obliku kukica, kojima prijanjaju za odjeću ili dlaku životinja. Raste na livadama, pored puteva i na zapuštenim mjestima oko naselja.
korijen cicka








korijen cicka

Kada se bere i kako

Ljekoviti dijelovi čička su korjen, listovi i sjeme. Korjen se bere u drugoj godini, listovi kad su mladi a sjeme kad dozrije, i odmah se suši na toplom, promajnom mjestu. Njihova ljekovitost, međutim, traje najviše godinu dana.



Šta liječi

Korjen čička pročišćava organizam, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja. Koristi se u liječenju veneričnih bolesti, čireva, škrofula (otvrdnuća i oticanja žlezda), gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. Čaj od mladog lišća koristi se u liječenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, gnojnih rana i ranica u ustima. Sjeme čička je efikasno sredstvo protiv peruti i opadanja kose. Mast od čičkovog korena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve.

UPOZORENJE: Čičak ne smiju da uzimaju trudnice i osobe s hroničnim prolivom, a dijabetičari koji bi htjeli da korjen čička uzimaju kao hranu treba da se posavjetuju s ljekarom jer čičak može da snizi nivo šećera ispod normale.!

ČAJ OD ČIČKA

Supena kašika sitno narezanog korjenja i lišća kuha se u pola litra vode pet minuta, zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen 10 minuta i na kraju se procijedi. Piju se po dvije supene kašike ujutru i uveče.
cickovo ulje






cickovo ulje

MAST OD ČIČKOVOG KORENA

Tek izvađen korijen se očisti i opere, isjecka na komadiće i iscjedi tako da se dobije što više soka. Pomješa se sa nesoljenom, čistom svinjskom mašću tako da se dobije gusta kašasta smjesa. Mast se čuva u frižideru, dobro zatvorena u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj). Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.

ULJE OD ČIČKA

Šaka suhog i samljevenog sjemena sipa se u bocu, nalije sa dvije supene kašike 90-postotnog alkohola i ostavi tako 14 dana. Zatim se doda tri do pet dl maslinovog ulja i ostavi još 28 dana na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom.

Da se zaustavi opadanje kose, koža glave se dva puta dnevno dobro opere mješavinom jednakih dijelova čaja od čičkovog korjena (supena kašika isjeckanog korjena skuha se u litru vode) i jabukovog sirćeta, a svaki drugi dan maže se čičkovim uljem
izvor:www narodni lijek.com

0 komentari:

Objavi komentar