petak, 30. listopada 2015.

RECEPT: Napravite sami SIRUP ZA KAŠALJ koji je moćniji čak i od ŠERBETA

sirup za kašalj









Sezona prvih prehlada je već u punom jeku. Nakon kijavice, temperature i začepljenog nosa, ostaje dosadni, naporni kašalj. Srećom, i za njega ima lijeka i to u narodnoj medicini

Ovo je čuveni sirup za kašalj koji je svoju djelotvornost mnogo puta dokazao. Napravite ga sami od sastojaka koje vjerovatno već imate u kuhinji, a mogu da ga konzumiraju i mala djeca.

Ovaj prirodni lijek možete da pripremite sami, a ukoliko nemate sve potrebne sastojke, možete ih nabaviti u najbližoj prodavnici zdrave hrane ili ih potražite na obližnjoj pijaci.

Trudite se da uz sirup podignete svoj imunitet sokovima od svježeg voća i povrća, a u svoju ishranu uvrstite đumbir, med i cimet. Riblje ulje se također pokazalo kao sjajan saveznik u borbi protiv sezonskih viroza.

Za ovaj čudotvorni sirup protiv kašlja biće vam potrebni sljedeći sastojci:

– 200 g šećera
– 300 ml vode
– 6 lovorovih listića
– 7 prstohvata žalfije
– 1 kašika bijelog sljeza
– 1 kašika kamilice

Istopite šećer na laganoj vatri da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mješajte dok se šećer potpuno ne istopi.

Dodajte i ostale sastojke i pustite da vri tri minute. Skloinite sa ringle i kad se ohladi sipajte u staklenu teglicu koju ćete držati u frižideru.

Veća dijeca i odrsli neka konzumiraju po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, manja dijeca po jednu kafenu kašičicu.



Izvor: Telegraf.rs

0 komentari:

Objavi komentar