utorak, 20. listopada 2015.

Sad je vrijeme za kiseli kupus

djeluje preventivno na rak







Štiti vas od raka. srčanog i moždanog udara te loše probave, a nije ni skup…

Zbog svojih ljekovitih svojstava kiseli kupus zaslužuje počasno mjesto na jelovniku, naročito u zimskim mjesecima.

Prirodni probiotik

Proces kiseljenja daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije sudjeluje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utječu na probavu. Zbog toga se kiseli kupus osobito preporuuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora.

Odličan izvor vitamina C

O tome koliko je ovo povrće zdravo svjedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje usljed dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Djeluje preventivno na pojavu raka

Vjerovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka nego sirovi kupus.

To je zbog toga što se tijekom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno djelovanje. Osim toga, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Jača kosti

Visok udio minerala u kiselom kupusu čini ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je također značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji reguliraju mineralizaciju kostiju.



Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čini ga odličnom namirnicom za pravilnu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu reguliranje razine lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara
izvor:www narodni lijek .com

0 komentari:

Objavi komentar