subota, 28. studenoga 2015.

Kombucha – eliksir života

1-kultura-kombuche












U zadnjih nekoliko desetljeća javnost s posebnom pozornošću prati holističke i alternativne metode liječenja s naglaskom na nutricionizam. Pored japanskog vodenog kefira ili Tibicosa zapadnjaci sve više koriste Kombuchu, čija nevjerojatna svojstva počinju potvrđivati i znanstvene studije.


Povijest Kombuche

Etimološki gledano Kombucha je dobila ime tek 1995., godine kada je angliziran japanski naziv „kombu“ što u doslovnom prijevodu znači „fermentiran čaj.“ Fermentacija simbiotičke „gljive“ Kombuche je poznata više od 2000 godina, i Kinezi i Mandžurijci su prvi primijetili ljekovitost ove kulture, s vremenom je Kombucha u Kini dobila mnoga laskava imena; „Eliksir života“ i „Napitak besmrtnosti.“ Kinezi su je koristili za liječenje brojnih poremećaja i bolesti ali su je najviše štovali zbog snažnog detoksa i kao sredstva za oslobađanje tijela od teških metala i toksina, jer su znali da ova kultura čisti jetra i probavni trakt te brzo neutralizira sve poznate otrove.

Kombucha je na istoku doživjela različite reinkarnacije od Središnjeg Kineskog kraljevstva se proširila na Japan, Kinu, Tajland, Indoneziju, Rusiju i Mongoliju, a od 1965., godine su je počeli izučavati zapadnjački znanstvenici.

Začuđujuća simbioza

Kombucha je simbiotička kultura bakterija i kvaščevih gljivica koja se u znanstvenom svijetu naziva SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast). U njenom jedinstvenom sastavu se nalaze acidične bakterije i nekoliko vrsta gljivica kvasca. Za vrijeme fermentacije Kombuche u zelenom čaju najčešće se mogu naći slijedeće vrste gljivica kvasa: Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii i Zygosaccharomyces bailii.

Zahvaljujući djelovanju gljivica kvasaca nastaje alkohol, s kojima se hrane acidične bakterije, iako se u simbiotičnom rastu Kombuche može naći široki spektar „dobrih bakterija“ najčešće su;Gluconacetobacter xylinus (nekadašnji Acetobacter xylinum) koji uglavnom „probavlja“ većinu alkohola u zdrave organske kiseline, no iznimno je interesantno da bakterija G. Xylinum – koje su zadužene za većinu stvaranja tijela „majke“ Kombuche, produciraju mikro celulozu.

 


Kombucha filtrira vodu i sterilizira neposredni okoliš

Kiselost i malena količina alkohola u ovoj kulturi stvara otpor prema većini pljesni i štetnih gljivica i zbog toga je djelovanje ove kulture iznimno važno jer obnavlja mikrofloru probavnog trakta (od usta do rektuma) te ima antifungcidno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Zahvaljujući svom interesantnom sastavu Kombucha je u stvari gotovo sterilna kultura koja će čak eliminirati prljavštinu i patogene iz posude, vode i čaja u kojem se uzgaja. Za sve one koji se brinu zbog unosa alkohola u tijelo važno je napomenuti kako ova kultura sadrži manje od 0,5% etanola, s čime se klasificira u nealkoholna pića. U slučaju da pustite da se fermentacija održi više od 24 sata Kombucha će sadržavati više organskih kiselina i tek 1% alkohola.

Najvažnije djelovanje Kombuche

Kombucha je prirodni adaptogen koji ima širok spektar djelovanja sa ciljem vraćanja organizma u savršenu ravnotežu. Sadrži: probiotike, vitamine B skupine, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline,minerale,enzime i važne organske kiseline- glukuronsku, glukonsku, mliječnu, octenu, usninsku, jabučnu, maslačnu i oksalnu.

Ova kultura se najčešće koristi jer pojačava imunološki sistem, detoksicira (izbacuje toksine i teške metale iz tijela), ima antitumorsko djelovanje, regulira metabolizam i probavu, snizuje krvni tlak, spriječava propadanje crijeva, pomaže kod upale zglobova, artritisa, reumatizma, vrlo je učinkovit kod dugotrajne glavobolje, migrena, pomaže kod ateroskleroze, srčanog infarkta, smetnji sa hemoroidima, u smanjenju dismenoreje i menstrualnih grčeva.

 
Kombucha također olakšava smetnje u menopauzi, smanjuje tjelesnu težinu ubrzavajući sagorijevanje masnoća, pomaže u borbi protiv celulita, smanjuje bore, smanjuje žučne i bubrežne kamence, smanjuje šećer, kolesterol i trigliceride , djeluje kao prirodni antibiotik, djeluje antistresno, odlična je za održavanje vitalnosti organizma; podizanje fizičke i psihičke energije, kod sportaša-usporava umor jer ubrzava izlučivanje mliječne kiseline iz mišića, kod problema s kožom i kosom – može se koristiti kao oblog, kao antiseptik za rane i ogrebotine, kao tonik za lice i protiv osipa.

No pogledajmo što su sve znanstvena istraživanja otkrila o ovoj kulturi.


 

 


Kombucha ima snažno antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje

U znanstvenoj studiji koja je objavljena 2008., godine, znanstvenici su otkrili kako pića napravljena od Kombuche uništavaju stanice raka u svim dijelovima crijeva i mliječnim žlijezdama dojki. Osim što se Kombucha ponaša izrazito antikancerogeno, ovaj napitak neutralizira bakterijske infekcije uzrokovane Stafilokokom i Escherichiom coli. Najinteresantnije otkriće iz ove studije je utjecaj Kombuche na Salmonelu, naročito ako je Kombucha napravljena u crnom čaju točnije iz biljke Camellia sinensis L.

Dodatna potvrda o šitrokom antibakterijskom djelovanju Kombuche je otkrivena još 2000., godine, no iako je njeno djelovanje djelotvornije i bolje od djelovanja antibiotika, naši liječnici je ne prepisuju kao lijek.

Kombucha jača imunološki sustav i smanjuje učinke oksidativnog stresa

U znanstvenoj studiji koja je napravljan 2002., otkriveno je kako Kombucha na testnim životinjama čak i u jako malim količinama od samo 1 mililitra i slabe otopine od 3,8% odlično djeluje na reduciranje hormona stresa te povećava količinu antioksidanata u tijelu i višestruko jača imunološki sustav. Rad je objavljen u žurnalu Animal Study.

Kombucha oporavlja i štiti jetru i poboljšava krvnu sliku

2001., godine u žurnalu Animal Study je izašao rad u kojem se otkiva kako Kombucha čisti toksine iz jetre, obnavlja tkivo jetre i štiti je od negativnih utjecaja. Uz nevjerojatan učinak na jetru, Kombucha je popravljala krvnu sliku testnih životinja iako su im se davale male količine u samo 15 dana.

Kombucha štiti protiv citotoksina induciranih utjecajem fenola (PHE)

U znanstvenoj studiji napravljenoj 2010., godne, otkriveno je kako kombucha ima nevjerojatno jak zaštitni utjecaj protiv citotoksina uzrokovanih utjecajem fenola. Fenol je otrovna kristalna suspatnca čija je formula C6H5OH. Fenoli su izričito kiseli spojevi koji za razliku od alkohola OH skupinu vezuju aromatskim prstenom. Gljivica Candida Albicans je uzročnik brojnih bolesti i poremećaja, uključujući i kancerogenih oboljenja, ona najbolje uspijeva u okolišu koji je iznimno kiseo i koji u sebi ima fenola.

Kombucha i ostali probiotici štite čak i od respiratornih infekcija

U tekstu koji je objavila uvažena online tiskovina Green Med Info, otkrili smo kako znanstvena istraživanja koja je obavilo Sveučilište Pennsylvanije i njihov Medicinski Fakultet. Fokus njihovih istraživanja su bili utjecaji probiotika na ljudsko zdravlje, osim svima očigledne zaštitne uloge probavnog trakta i obnavljanja „dobrih bakterija“ u crijevima, probiotici (o kojima smo više pisali ovdje) snažno djeluju na sve aspekte poboljšanja imunološkog sustava, poboljšavaju probavu, povećavaju unos hranjivih tvari iz hrane kroz stanične stjenke, obnavljaju stjenke probavnog trakta (od usta do rektuma) i povećavaju sintezu vitamina u tijelu. Probiotici se nalaze u: sirovom kiselom kupusu, ukiseljenom povrću, Kimchiju – fermentiranom korejskom kupusu, kefiru, Tibicosu – vodenom kefiru i naravno u Kombuchi.

Nadamo se da će ovaj mali pregled ljekovitih svojstava Kombuche pomoći svima onima koji nisu zadovoljni djelovanjem patentiranih lijekova, a koji još uvijek nisu otkrili blagodati holističkog pristupa zdravlju.

matrixworldhr.wordpress.com

0 komentari:

Objavi komentar