ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

Liječenje srčane kapi prirodnim putem














Bolest nastaje kao posljedica potpunoga prekida krvotoka u jednoj grani koronarke, ili njezina začepljenja. Kod srčane kapi ili infarkta u predjelu srca osjeti se snažna, iznenadna i dugotrajna bol.

 
Ona traje najmanje pola sata a kadšto i po nekoliko sati, za razliku od boli kod angine pektoris, koja traje do 5 minuta. Za bolesnika su najopasnija prva 24 sata. Onaj dio srca koji nije dobivao krv, propada i umire. Na mjestu izumrlog dijela stvara se ožiljak što slijedi otprilike 6 tjedana nakon udara. Tek tada bolesnik smije ustati.

Sastav čaja:

40 g hrastove kore (donje bijele)

40 g stabljike preslice

40 g listova i cvjetova kantarije muške

40 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta

40 g konjogriza (cijele biljke bez listova)

40 g stabljike miloduha

30 g samljevena lanenog sjemena

30 g listova i cvjetova amike

20 g listova vinove loze

20 g listova divlje nane

20 g stucane smrekove cme bobe

20 g stucane bobe borovnice

20 g listova matičnjaka

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se, jedan dan, srednja žlica jednako smiješanih količina svježe ocijeđenoga limunova soka i meda, a drugi dan, srednja žlica naribane mrkve pouljene rafiniranim maslinovim uljem.

Svu hranu pripremati na biljnom ulju i bez zaprške. Što više jesti raskuhano povrće. Preporučuje se jesti češće a manje obroke. Ne do zasitnosti. Gojazne osobe treba da uzimaju što manje količine hrane kako bi smršavili, a time djelomično rasteretili srčani mišić.

 
Kod srčane kapi osobito je važan postupak koji se čini pri samom udaru, tj. u trenutku kad bolesnik prema sirnptornima bo-lesti usjeća bolove u. grudnom košu. Prije svega, potrebno je bolesnika poleći na leđa, raskopčati sve sveze, steznike i slično, i s pravim vinskim octom rnasirati najprije ispod nosa, pri čemu bolesnik treba da diše na nos, a ako je to nedovoljno, i na usta. Zatim, masirati sljepoočnice, uši, grudi i ispod pazuha. Nakon toga nastaviti mirno ležati uz duboko disanje. (U početku liječenje se provodi na intenzivnoj njezi.)

Za vrijeme liječenja strogo je zabranjeno pušiti cigarete, piti alkohol, crnu kavu, jesti govedinu, plavu ribu, konzervirane prerađevine, slan sir, zapržena jela i svu hranu koja nadima.

0 komentari:

Objavi komentar