subota, 28. studenoga 2015.

Pripremite nevjerovatan napitak koji čisti jetru, jača imunitet, pomaže kod gorušice…

fef-571x250












Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna. Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost (surutka) koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider.

Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir.

Uzima se jedna manja ili veća kašika surutke i stavlja se u 2 dl vode (jedna čaša) i pije se uz svako jelo. Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici.

Surutka za detoks

Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma
Da bi surutka pomogla obnavljanje oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti od pola litra do litar ove tečnosti. Poželjno je izbegavati masnu hranu, alkoholna pića, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru.

Surutka se, takođe, preporučuje osobama koji žele da se oslobode viška kilograma, jer pruža osećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita.

Brojne studije o belančevinama iz surutke potvrđuju njihov potencijal u jačanju imuniteta, sprečavaju nastanak karcinoma, kao i ozbiljnih imunoloških poremećaja izazvanih HIV virusom. Istraživanja na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka kao lek može da spreči bolest osteoporozu, jer ona nadoknađuje belančevine čiji nedostatak dovodi do poroznosti kostiju.

0 komentari:

Objavi komentar