srijeda, 30. prosinca 2015.

Čičak - idealan za regulisanje nivoa šećera u krv




VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme.








Čičak je korovska biljka koja ima snažna antimikrobna, protivupalna i stimulativna svojstva. Ne sadrž skrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi…

Čičak je izuzetno ljekovita i potpuno netoksična trava, koja se podjednako primenjuje u makrobiotici, fitoterapiji, farmaciji i kozmetici. To je dvogodišnja zeljasta biljka koja dostiže visinu i do 2 metra. Prvo razvija dugačak, vretenast koren i krupne listove, a potom mu se, u drugoj godini, formiraju razgranata stabljika i purpurno-crveni cvet. Rasprostranjen je svuda, ali najbolje uspeva na neobrađenom zemljištu, pored puteva i po atarima van naselja. Cvijeta od juna do avgusta, a ljekoviti dijelovi čička su mladi listovi, zrelo sjeme i dvogodišnje korenje koje se sakuplja u proleće ili jesen.Čičak obiluje ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži i etarsko ulje, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne supstance zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Osim toga, poseduje svojstva diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate od ove biljke mogu da koriste čak i najosetljivije osobe, djeca, trudnice i dijabetičari.



Mast od čička za kožu
Mast od čička ubrzava zarastanje rana i deluje umirujuće na upaljenu kožu. Koristi se za liječenje ojeda, opekotina, bradavica, lišajeva, ekcema i psorijaze.

Čaj od čička za kosu
Čičak je najefikasniji prirodni lijek u borbi protiv peruti i opadanja kose. Ukoliko se vlasište redovno ispira čajem od ove biljke, dlaka postaje jača i sjajnija.

Sirup od čička za respiratorni sistem
Sirup od korijena i sjemena čička otklanja gnojna žarišta iz usne duplje, podstiče izbacivanje bronhijalnog sekreta i regeneriše pluća.

Ulje od čička za nervni sistem
Ulje od ove ljekovite biljke djeluje kao sedativ, a preporučuje se osobama koje pate od šizofrenije, histerije i nesanice.

Čičkove sjemenke za organe za varenje
Čičkove sjemenke smiruju nervozu crijeva, smanjuju nadutost i eleminišu gasove, dok se korijen i list ove biljke koriste za liječenje opstipacije i čira na želucu.

Tinktura od čička za urinarni trakt
Tinktura od čička podstiče izbacivanje pijeska i kamenca iz bubrega i mokraćne bešike, a delotvorna je i u slučaju hroničnog cistitisa.

Latinski naziv:
Arctium lappa
Narodni naziv:
zeleni gorki lepuh, lepušina, podlanica

Dijabetes
Čičak ne sadrži škrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi. Dijabetičari bi svako jutro na prazan stomak trebalo da popiju po jednu rakijsku čašicu tinkture od čička.

Reuma
Oblozi od ove lekovite biljke ublažavaju bolove i podstiču pokretljivost zglobova.

Krv
Čičak čisti i jača krv, leci anemiju i leukemiju.

Jetra
Ova lekovita trava stimuliše regeneraciju jetre i čisti je od toksina.

Imunološki sistem
Sirup od čička podstiče detoksikaciju organizma i regeneriše oštećeno tkivo.
izvor:www.prirodni-lijek.com

0 komentari:

Objavi komentar