četvrtak, 17. prosinca 2015.

EVO ŠTA VAM SE MOŽE DOGODITI ako tokom noći spavate u hladnoj sobi!




VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme.










Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. No, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi može znatno poboljšati ljudsko zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno transformirati vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i metabolizam, čak i za vrijeme dana.

Donedavno, stručnjaci su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, no tokom posljednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem dijelu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bijele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti s miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli sagorijevati kalorije i održavati unutrašnju temperaturu tijela.

Sičan proces se navodno odvija i kod ljudi. Nova studija, objavljena u sedmom mjesecu od strane Američkog društva za dijabetes, u saradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje istražila je uticaj kontroliranih klimatskih uslova spavaćih soba u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera kroz nekoliko mjeseci. Mladići su tokom dana živjeli svoje standardne živote, no navečer bi se vraćali na spavanje u Institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurani kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provjetrenih laganih plahti.

Za vrijeme prvog mjeseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24°C, smatrajući da neutralna temperatura neće izazvati reakciju tijela. Sljedećeg mjeseca, temperaturu soba su smanjili na 19°C, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulirati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama). Slijedeći mjesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24°C, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju posljednjeg mjeseca, temperaturu su povećali na 27°C. Tokom eksperimenta šećer u krvi, nivo inzulina i unos dnevnih kalorija je praćen, isto tako nakon svakog mjeseca količina smeđe masnoće je mjerena.

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promijenila je njihova tijela znatno. Ono što je najviše iznenadilo, nakon spavanja na temperaturi od 19°C, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na inzulin, koji je pod uticajem promjena šećera u krvi, se poboljšala. Promjene su se blago poboljšale no ta promjena je značajna, tvrdi Francesco S. Celi, jedan od istraživača i profesor na Virginija Commonwealth univerzitetu.

 
“Ovo su sve zdravi mladi muškarci, no samim tim što su spavali u hladnijoj sobi dobili su metaboličke prednosti u odnosu na ostale, koje bi mogle s vremenom smanjiti njihov rizik prema dijabetesu i ostalim metaboličkim problemima. Također su potrošili i nekoliko kalorija tokom spavanja u hladnoj sobi (ipak ne toliko da bi to rezultiralo gubitkom kilograma kroz tih nekoliko mjeseci). Metabolička poboljšanja su se poništila nakon spavanja na temperaturi od 27°C, zapravo zaključak je da su mladići imali još manje nego pri prvom skeniranju”.



Poruka ovih istraživanja je, kako Celi kaže:

“Kako bi snažno potaknuli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mom uredu ima još jedanu beneficiju – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature naše okoline pospješuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo”.

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tijela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sistema i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo.

(Doznajemo.com/Izvor: atma.hr/Autor: Anamarija Vukojević)

0 komentari:

Objavi komentar