subota, 19. prosinca 2015.

NAJPOZNATIJI FARMAKOLOG PREPORUČUJE OVU BILJKU ZA BUBREGE,MOKRAĆNE KANALE,ŽELUČANE PROBLEM

rosa_canina_2013


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme.










Ljekovitost šipka (Rosa canina) ili divlje ruže u narodnoj medicini poznata je od davnina.

Svrstan je među najdragocenije biljke jer obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija.

Jovan Tucakov, jedan od najpoznatijih farmakologa, isticao je ljekovita svojstva zbog ogromnih količina vitamina C, vitamina B, P, K, provitamina A, natrijuma, tanina, flavonoida, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer i etarska ulja.

Plod sadrži i ugljene hidrate, proteine i vlakna, a poznato je da poboljšava imunitet, čisti bubrege i stimuliše izmokravanje, pomaže kod bolova u želucu, da se zaustavi unutrašnje krvarenje i redukuje krvarenje kod menstrualnih ciklusa, dobar je kod avitaminoze, poboljšava cirkulaciju i čisti krv. Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom.

Šipak blagotvorno djeluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u liječenju avitaminoza. Ljudima koji su skloni stvaranju pjeska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka. Ovaj ljekoviti plod otklanja umor i malaksalost.

Blagotvorno djeluje na organe za varenje, podstiče izlučivanje mokraće, prevenira nastanak kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćne bešike, ali može da pomogne za liječenje hemoroida, dijareje i želudačnih grčeva.

Čaj od šipka iz kojeg nisu izvađene semenke, ili pak čaj samo od semenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod peska i kamena u žuči. Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i sjemenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuhaju oko 45 minuta.

Potom se tom uvarku doda malo, cimeta, mlijeka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri doda se malo meda – dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbeđuje dodatnu snagu. Od sjemenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lijek protiv groznice, crijevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.

Izvor:novosti

0 komentari:

Objavi komentar