srijeda, 24. veljače 2016.

14 tajnih moći limuna

Limun3-575x382

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme






Bez obzira da li volimo svježe cijeđeni sok ili ga koristimo za njegu kože, limun ima više zdravstvenih i praktičnih svojstava nego što to možemo i zamisliti.



Ako nemate naviku da ga koristite, nakon ovih najbolje čuvanih tajni njegove upotrebe, garantujemo da ćete promijeniti mišljenje i da će vam uvijek, bar jedan, biti na dohvat ruke.

– Da biste posvijetlili nokte, potopite ih u limunov sok na deset minuta (brža opcija je da istrljate nokte limunom). Za bolje rezultate, pomiješajte jednake količine soka od limuna, alkoholnog sirćeta i tople vode i temeljno “izribajte” nokte.

– Ukoliko vam piling ili maska za lice ne pomažu da se riješite mitesera, svako veče prije spavanja, na mitesere nanesite sok od limuna. Ujutro operite lice hladnom vodom. Poslije nekoliko dana, pore će početi da se smanjuju i miteseri će biti manje primjetni. Ako je miteser već uzrokovao nastajanje bubuljice, nanosite limunov sok na bolno mjesto dva puta dnevno kako biste ubrzali isušivanje i nestajanje bubuljica.

– Ako želite da posvijetlite kosu, farba nije jedino rješenje. Sok od limuna je jednako praktično, a istovremeno i prirodnije rješenje. Pomiješajte 60 ml soka od limuna sa 180 ml vode i nanesite na kosu. Za dramatičnije i brže rezultate, kosu osušite na suncu.

– Kako biste očistili dasku za sječenje od mrlja, iscijedite na nju pola limuna i dobro istrljajte. Nakon toga ostavite da odstoji 20 minuta. Isperite vodom i ponovite ako je potrebno. Pored čišćenja i dezinfekcije daske za sječenje, sok od limuna će ukloniti i jake mirise bijelog i crvenog luka i drugih namirnica koje imaju jak miris.

– Bijeli veš je izgubio svoju originalnu bjelinu? Sledeći put kada ga budete prali, dodajte 120 ml limunovog soka i nikada više nećete koristiti hemikalije za izbjeljivanje.

– Kako biste se riješili bola u grlu, ne morate odmah da trčite do apoteke i kupujete lijekove. Dovoljno je da pomiješate 60 ml soka od limuna, 340 grama meda i 120 ml maslinovog ulja. Smjesu zagrijavajte pet minuta, promiješajte i pijte jednu kašičicu svaka dva sata.Limun1-575x394

– Manje poznata činjenica o limunu je da vam on može pomoći da se riješite peruti. Za ovaj tretman vam je potrebno 15 ml limunovog soka, kojeg trebate utrljati na mokru kosu. Nakon toga utrljajte šampon, a zatim isperite mješavinom od 30 ml soka od limuna i 480 ml vode. Postupak ponavljajte svaki drugi dan, sve dok perut ne nestane.



Posuđu i drugim predmetima od nehrđajućeg čelika (rostfraja), mesinga i bakra možete vratiti stari sjaj uz pomoć limuna. Potrebno je da na limun pospete malo soli i da istrljate pomenuto posuđe. Dodajte malo vode i izgledaće kao novo. Ovo možete korisitti i da sudoperu vratite sjaj, ako je od nehrđajućeg čelika.

– Pripremili ste ukusnu poslasticu i nakon sat vremena ona više ne izgleda svježe? Sok od limuna je pravi spas! On sprečava tamnjenje koje se javlja kod određenih namirnica, a vaše kruške i jabuke će izgledati svježe satima.

– Rende je nekada skoro pa nemoguće očistiti, zbog svih onih malih rupa u kojima se nakupljaju ostaci namirnica koje ste rendali. Kada se sljedeći put budete suočavali sa ovim teškim zadatkom, presijecite limun na pola i njime pređite par puta preko svih strana. Na taj način ćete se otarasiti ostataka uz minimalan napor.

– Pored svega ostalog, limun vam može popraviti i raspoloženje! Dovoljno je da prozirnu posudu napunite ovim voćem i da je stavite na vidljivo mjesto (sredina klub stola, pored prozora i slično) te ćete se svaki put ozariti kada vidite njegovu divnu boju. Jednostavno, veoma efikasno i, iznad svega, prelijepo.

– Mučite se sa čišćenjem mikrotalasne pećnice? Dovoljno je da pomiješate 60 ml soka od limuna i 15 ml vode te da smjesu ubacite u mikrotalasnu na pet minuta, a nakon toga ćete je sa lakoćom očistiti.

– Kako biste osvježili kuhinjske odvode, dovoljno je da u njih naspete mješavinu od 60 ml soka od limuna i jedne kašičice sode bikarbone i neugodni mirisi će biti prošlost.

– Da biste se najefikasnije riješili mrlja od pojedinih namirnica, potrebno je da ruke temljno isperete u soku od limuna nakon što završite posao sa pomenutim namirnicama. Vjerujte, vaše ruke će vam biti zahvalne.

Izvor: minimagazin.com

0 komentari:

Objavi komentar