utorak, 23. veljače 2016.

Blitva kao lijek – Saznajte koliko je ljekovita!

blitva

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme








Blitva je zeljasta biljka koja se uzgaja zbog njenih listova, koji su inače izuzetno bogati nutritijentima.
Blitva je izuzetno delotvorna za jačanje imuniteta. Odlična je namirnica za regulisanje probave, ubrzavajući probavu svojim bogatstvom vlakana. Vlakna su važna jer za sebe vezuju višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja. Budući da su ugljenihidrati veoma važni za mozak i celokupan nervni sistem, ova namirnica je izuzetno zahvalna za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije.

Blitva povoljno deluje i na regulaciju visokog krvnog pritiska i povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno delovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno delovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene. Neka istraživanja su otkrila da blitva može smanjiti pojavu raka probavnog trakta.



Za zdrave i snažne kosti takođe se preporučuje konzumiranje blitve zbog sadržaja vitamina K, kalcijuma, magnezijuma te vitamina D, dok prisutni lutein i zeaksantnin prisutni u blitvi su odlični za očuvanje vida. Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je povezana sa starenjem, a u svetu najčešći uzrok slepila. Istovremeno, lutein i zeakstanin čuvaju i ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.

Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

U ishrani blitva se naročito preporučuje obarena, kratko kuvana jer kao takva pruža najviše korisnih nutritijenata.

izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar