utorak, 23. veljače 2016.

Da li ste znali koliko je jorgovan ljekovit i šta sve liječi ?

lilac_by_lilybrilliant-d3hg477


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme







Jorgovan je moj omiljeni prelepi prolećni cvet . Nisam ni znala da je toliko lekovit . Upravo sam saznala pa vam prenosim .




Jorgovan (Syringa vulgaris), od aprila do juna boji pejzaže u ljubičasto, belo, plavo, a zbog lepote i mirisa cvetova ukras je mnogih parkova širom Evrope, po kojoj se raširio sa Balkanskog poluostrva, koje se smatra njegovom domovinom.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti lečenja potištenosti.

Cvetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u testo za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak prolećnim mešanim cvetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

Osim mirisnih nota koje se obilato koriste u parfemskoj industriji, jorgovan ima svoje mesto i u narodnoj medicini. Upućeni tvrde da je kora biljke, ali i ljuska semena, dobar prirodni adstrigens, odnosno da leči dijareju i druge tegobe organa za varenje. Kao antipiretik, uspešno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Posebno delotvornim jorgovan se pokazao u lečenju malarije, a lekovitost je potvrdio i kao analgetik u uklanjanju bolova, u lečenju reume i živaca, u obnavljanju ćelija jetre, čišćenju creva.

Kora drveta skida se u rano proleće ili u jesen nakon sazrevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i provetrenom mestu. Lekovitost joj daju sastojci poput siringina, tanina, gorke materije, eteričnih ulja, minerala…

Kao lek spravlja se čaj, tako što se u dva decilitra vode potopi jedna kašičica usitnjene kore drveta ili ljuske ploda i drži dva sata. Nakon toga čaj se kratko prokuva i ostavi da poklopljen odstoji još sat vremena. Tek onda, zavisno od zdravstvenih tegoba, piju se jedna do dve šoljice dnevno, a u težim slučajevima i tri šoljice.



Ulje cvetova jorgovana poznato je kao dobro sredstvo za masažu i lečenje reume, ali i neuralgije živaca, a zapadna narodna medicina ga koristi i za ispiranje usta.

Za masažu reumatskih bolnih mesta praznu litarsku flašu treba napuniti cvetovima jorgovana, naliti maslinovim ili kukuruznim uljem, prekriti je i zatvoriti vatom i ostaviti da odstoji tri nedelje na suncu. Dobijeni sadržaj procediti, a ulje koristiti za masažu bolnih mesta.

U kozmetičkoj industriji ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima preporučuje se za osetljivu i kožu sklonu crvenilu.

Letnji miris uz jorgovan

Od jorgovana možete jednostavno napraviti i svoj letnji miris. Lagano izgnječene cvetove jorgovana stavite u keramičku posudicu (ili neku drugu otpornu na visoke temperature) i prelijte ih sa ključalom vodom. Dobro zatvorite i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga procedite tečnost i odbacite cvetove. Dobijenu tečnost ponovo skuvajte i ponavljajte proces dok ne dobijete željeni miris. Kada se ohladi, sipajte ga u posudu sa sprejom i držite u frižideru. Nanosite ga kao lagani letnji parfem.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo),tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge),posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u nezi lica (cvetove kuvamo u mleku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar