ponedjeljak, 29. veljače 2016.

LUK – tajno oružje zdravlja!

luk1

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme








Luk je pokazao mnoge potencijale za zaštitu našeg zdravlja. Bila bi prava šteta da ih ne iskoristite!




Luku se stoljećima pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Osim što je neizostavna namirnica u našoj kuhinji, on je izuzetno zdrav. Mnoge su studije pokazale kako pomaže u smanjenju rizika od malignih bolesti, ublažava kašalj, ubrzava oporavak od prehlade… U starom Egiptu lukom su liječili zubobolju, probleme s kožom, ušima, dišnim sustavom i slabokrvnost.

Za niski kolesterol

Kineski su stručnjaci proučavali učinak crvenog luka na laboratorijske hrčke koje su njima hranjeni. Nakon osam tjedana ustanovili su kako se razina lošeg kolesterola (LDL-a) smanjila za čak 20 posto, a razina onog dobrog (HDL) se održala.

Protiv prehlade

Naše su bake od luka spravljale napitak protiv kašlja: na laganoj vatri desetak se minuta u litri vode (ili mlijeka) zagrijava 80 grama luka. Pije se zaslađeno, po čašu ujutro i uvečer. Norvežani pripremaju sličan sirup od šalice vode, šalice meda i mješavine luka narezanog na kockice te izdanaka pinija. Sve se to kuha na laganoj vatri barem 20 minuta dok smjesa ne postane sirupasta. Odrasli piju žlicu dnevno, a djeca pola.



Za zdrave krvne žile

Istraživanja su pokazala kako sumporni spojevi u luku pomažu spriječiti neželjeno sljepljivanje krvnih zrnaca, snizuju krvni tlak, razinu triglicerida i kolesterola te poboljšavaju funkcioniranje membrana stanica crvenih krvnih zrnaca. Svime time se može zaključiti kako ovo povrće može pomoći u zaštiti od srčanog udara.

Zdrave krvne žile znače i zdravo spolno funkcioniranje muškaraca.

Za zdrave kosti

Studije na ljudima pokazale su kako konzumacija luka može pomoći povećati gustoću kostiju, što je posebno bitno za žene u menopauzi koje su suočene s gubitkom koštane gustoće i opasnošću od osteoporoze. Također je pokazano kako žene koje su prošle kroz menopauzu mogu sniziti svoj rizik od prijeloma kuka ako svakoga dana jedu luk.

Za zaštitu od raka

Stručnjaci su ustanovili kako luk može sniziti rizik od nekoliko vrstiju raka, pa čak i ako se samo jede u umjerenoj količini. Tako konzumacija luka može sniziti rizik od kolorektalnog raka, raka jajnika i grkljana.

Izvor: kako-lijeciti.blogspot.hr

0 komentari:

Objavi komentar