petak, 26. veljače 2016.

OVO SE ZOVE ZDRAV ČAJ

Oskorusa

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme







Duga je istorija korištenja drveta koje može živjeti i do 3000 godina, masline.


Drevni Egipćani koristili su pripravke od maslinovog lišća za mumificiranje. Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta.

Iako je u današnje vrijeme naglasak maslina dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.

List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterisjko djelovanje.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” holesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:

– SRČANA OBOLJENJA I REGULACIJA OTKUCAJA SRCA
– VISOKE MASNOĆE U KRVI
– ARTEROSKLEROZA
– HERPES
– ARTRITIS
– DIJABETES
– SINDROM HRONIČNOG UMORA
– HEPATITIS A, B I C
– MENINGITIS (VIRUSNI I BAKTERIJSKI)
– VAGINITIS
– BOTULIZAM
– DIFTERIJA
– LISTERIJA
– MALARIJA
– ČIR NA ŽELUCU
– GRIPA
– UPALA MOKRAĆNIH PUTOVA
– ENCEFALITIS
– KLAMIDIJSKE INFEKCIJE

Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.



Donosimo vam i recept kako je najbolje napraviti čaj i koristiti ga:

Za šolju čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduprijedili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus sa eventualno jedva primjetnom gorčinom.
list masline

Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.

List masline podstiče proizvodnju inzulina

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti uopšte.

Izvor: narodnilijek.com

0 komentari:

Objavi komentar