subota, 9. travnja 2016.

Domaći sirup od maslačka: Ljekovita superhrana za koju ne morate izdvojiti ni eura

sirup-med-od-maslačka








Maslačci su “u sezoni”. Pronađite livadu udaljenu od prometnog kaosa i zagađenja, naberite njihove cvjetove i stabljike pa pripremite domaći pripravak protiv kašlja i brojnih drugih bolesti.




Maslačak je iznimno zdrava samonikla biljka iz porodice glavočike (asteraceae) koja je bogata vitaminom A i C, te kalcijem, kalijem i natrijem. Riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sustava, smanjuje kolesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

“Maslačak je ljekovita samonikla biljka koja koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sustava, smanjuje kolesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija”

Raste na livadama s umjerenom i hladnom klimom, a može se iskoristiti od korijena do cvjetova. Od njenog korijena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a njegovo se ispijanje preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa.

Stabljike maslačka se smatraju čistačem organizma koje reguliraju rad metabolizma, pročišćuju krv i želudac. Najpoznatije su jer pomažu u rješavanju problema virusnih bradavica. ‘Mlijeko’ iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ista ne osuši i otpadne.

Rani proljetni listovi maslačka (divlji radič) koriste za pripremu salata i variva, a preporučuju se u prehranu trudnica, dojilja i žena i menopauzi. Jestivi su i cvjetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne kada su najotvoreniji.

Od cvjetova maslačka najčešće se priprema sirup ili ‘med’ koji se može dodati različitim slasticama, ili samostalno piti kao lijek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja djece.



Sastojci za sirup od maslačka:

– 200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
– 2 limuna
– 1,5 litara vruće vode
– 1 kg šećera

Priprema:

1. Usitnite stabljike i cvjetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna, pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

3. Procijedite tekućinu, dodajte još šećer, pa kuhajte još 15 minuta.

4. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.

Izvor: zadovoljna

1 komentari:

dnk954 kaže...

Ja sam napravila ovaj sirup i pocela ga piti ali toliko mi se povracalo da sam prestala posle par dana.

Objavi komentar