srijeda, 13. travnja 2016.

Dugo zaboravljena biljka za koju su najveći lekari sveta znali da je zdravija čak i od belog luka! Evo koja je to biljka











Postoje različiti sinonimi za sremuš, među kojima su ubica otrova, divlji ili medveđi luk

Koristi se za sprečavanje infekcijskih upala sluzokože, povoljno utiče na otklanjanje crevnih parazita, a u narodu se još od starih dana smatra veoma lekovitom biljkom i koristi se za prečišćavanje sistema za varenje, jetre i krvi

Odličan je za kardiovaskularni sistem, otklanja aterosklerozu i smanjuje hipertenziju

Pomaže u iscelivanju rana jer može da se koristi kao antibakterijsko sredstvo. Čisti disajne kanale i pomaže u lečenju bronhitisa, nesanice, kao i različitih vidova glavobolja

Pošto je bogat raznim mineralima, šećerom, karotenom, etarskim uljima i vitaminom C, mnogi naučnici u oblasti biohemije ga smatraju zdravijim i od belog luka, jer zbog obilja alicina, krvne sudove čini elastičnijim i mlađim

Ljudi ne bi imali problema sa raznim bolestima kada bi češće konzumirali sremuš, rekao je nemački naučnik Johan Kincle

Na razne načine se može koristiti u ishrani, kao dodatak supama ili čorbama, ili pak u kombinaciji sa zelenom salatom ili zasebno

 
Od lukovica koje se prikupljaju leti ili u jesen, mogu se napraviti različiti lekovi, a listovi se beru pre cvetanja

Kako bi sremuš povoljno delovao na vaš organizam potrebno je da ga konzumirate oko 2-3 nedelje najmanje

Tinkitura za borbu protiv hipertenzije

Protiv zakrčenja krvnih sudova, alternativna medicina preporučuje tinkituru od sremuš, a takođe i za visok krrvni pritisak.
U staklenu bocu sipa se 3-4 prsta komovice i doda se 250 grama lukovice sremuša. Sremuš se prethodno treba izgnječiti varjačom. Kada izmešate rakiju i izgnječeni sremuš, kašu prebacite u flašu od tamnog stakla i dodajte ostatak komovice od 1 litra. Povremeno mešajte štapićem. Napitak ostaviti da odstoji 14 dana na sobnoj temperaturi, a onda ga treba procediti i držati u frižideru. Svakog jutra i večeri 20-ak kapi tinkitire pomešajte sa pola čaše jogurta ili mleka – mleko ne sme biti toplo.

Sremuš hleb

Samleveni sremuš pomešajte sa 250 grama belog oštrog brašna. Dodajte 2 kašike soli i ulja i nakon toga dodajte još malo integralnog brašna. Dodati kašičicu šećera i kvasac, umesite. Kada testo naraste, prebacite ga u pleh. Pecite ga na 220 stepeni 30 minuta.

0 komentari:

Objavi komentar