nedjelja, 17. travnja 2016.

Ljekovita biljka – Pelin – Biljka se koristi za liječenje probavnih tegoba, gubitka teka, te kao lijek za menstrualne bolove

Ljekovita biljka – Pelin – Biljka se koristi za liječenje probavnih tegoba, gubitka teka, te kao lijek za menstrualne bolove







Pelin, osijenac ili trlomet je biljka koja raste u mediteranskim područjima, a ima tamnozelene listove. Žuti ili crveno-smeđi cvjetovi cvjetaju u ljeto na uspravnim stabljikama.
Pelin najviše znamo po aperitivu koji ima blagotvorno djelovanje na probavu.


 
Za upotrebu se koriste listovi i cvjetne glavice koje se skupljaju u lipnju i srpnju. Cvjetovi se očiste i ostavljaju na suhom mjestu, a osušena biljka koristi za pripremu oparaka, prašaka, suhih ekstrakata i ljekovitih vina.
Biljka je bogata flavonoidima, kumarinima, fitosterolima i eteričnim uljem.
Fitosteroli djeluju poput ženskog hormona estrogena.
Zbog seskviterpenskih laktona pelin ima karakterističan gorki okus.
Biljka se koristi za liječenje probavnih tegoba, gubitka teka, te kao lijek za menstrualne bolove.
Ima antispazmatska svojstva, a dokazano je i antibakterijsko djelovanje. Upotrjebljava se protiv glista, groznice, upale kože i reumatizma.
>> Recept za izradu pelinkovca
Za probavnih smetnji i glista koristi se oparak, a za liječenje bolova pri menstruaciji potrebno je staviti žličicu osušene biljke u 150 ml kipuće vode te piti do dvije čaše na dan narednih 8 do deset dana prije pojave menstruacije.

0 komentari:

Objavi komentar