srijeda, 13. travnja 2016.

Nedostatak kalcija i kremene kiseline nadoknadite prirodnim putem

kopriva4







Dogodi se da žene neko vrijeme poslije poroda obole na plućima, od žlijezda, a ponekad čak od tuberkuloze. Možda bolest već tinja u njihovom organizmu, ili pokazuju samo sklonost za nju.




Za vrijeme trudnoće organizam je znatno opterećen i može doći do izbijanja bolesti. Poznato je da plod treba za svoj razvoj dosta kalcija koji se ugrađuje u njegov organizam. Priroda je stvar uredila tako da se majka mora brinuti za dovoljnu opskrbu kalcijem, jer se plod, zaista, ne može za to brinuti.

Ako plod ne dobiva dovoljno kalcija, oduzima ga majci iz kostiju, zubi i drugih tkiva, tako da majčin organizam gubi kalcij. Ne kaže uzalud stara poslovica da svako dijete stoji majku jedan zub, jer za vrijeme trudnoće je potreba kalcija zaista vrlo velika.

Ako ponestane kalcija, tijelo ga ipak priskrbi tamo gdje može. Svakako, u trudnoći treba paziti da opskrba kalcijem bude dobra, buduća majka neka jede osobito mnogo prijesne, kalcijem bogate hrane, koja je lako probavljiva.

U prehrani ne zaboravimo jela koja sadrže dosta kalcija; naribana prijesna mrkva, salata od bijeloga kupusa, prijesni kiseli kupus i drugo. Treba uzimati također preparate kalcija, naročito takve koji sadrže biljni kalcij a ne kalcijev laktat. U koprivama ima dosta kalcija, a i lako su probavljive.

Istodobno treba uzimati kremenu kiselinu. U tu su svrhu prikladne osobito su one biljke koje sadrže kremenu kiselinu: preslica, smrdljiva kopriva (Galeopsis) i uz nju različite druge biljke iz kojih se može izvući kalcij.



Upotrebljavamo ih kao čaj ili kao ekstrakte. Koristan je također vitamin D koji je za asimilaciju i ugradnju kalcija nužno potreban. Vitamina D ima u obilju u narančama, ribljem ulju, raznim njegovim emulzijama i drugdje.

Moramo se također brinuti za ispravnu funkciju bubrega i kože. Nagomilavanje derivata mokraćne kiseline u organizmu sprečava asimilaciju kalcija. Posebnu pažnju moramo obratiti na to kako jedemo. Jesti moramo polako, hranu dobro sažvakati i pomiješati je sa slinom.

Zbog nedostatka kalcija dolazi redovno do smetnji u žlijezdama s unutrašnjim lučenjem. Pogođene su i limfne žlijezde. U crijevima često nastaje vrenje, gnjiljenje, zbog čega se skupljaju plinovi, što sve zajedno truje organizam.

Tko se brine da sve to o čemu smo govorili bude kako treba, taj se neće trebati bojati tuberkuloze ili drugih neugodnosti. Organizam u kome ima dosta kalcija i kremene kiseline, lakše će preboljeti neku infekciju koja, sigurno, ne štedi nikoga. Tko ima slabe zube, česte upale dišnih organa, angine, zarazne bolesti, povećane žlijezde, mora paziti i držati se spomenutih uputa.

Zašto ne spriječiti, kad je to mnogo jednostavnije nego liječiti. Osobito je važno da se već u djeteta naučimo otkrivati simptome bolesti i u pravi čas poduzimati nužne mjere.

Izvor: narodnilijek.com

0 komentari:

Objavi komentar