nedjelja, 10. travnja 2016.

NEVJEROJATNA LJEKOVITOST MORSKE VODE: Jadransko more lijek je za cijeli organizam

more







Razlog više za uživanje u ljetovanju na moru svakako bi trebala biti i činjenica da more – liječi. Morska je voda okrijepa za cijelo tijelo, a njezina se ljekovitost bilježi još iz antičkih vremena.




Još je davnih vremena otac medicine, Hipokrat (460. – 375. g. pr. Kr.), pisao o ljekovitom učinku morske vode na ruke ribara. Zaključio je da morska voda obnavlja stanice, potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode i smanjuje mogućnost infekcije. Osim njega, u antici je o dobrobiti morske vode pisao i Galen (129. – 216. g. n. e.) koji je bolesnicima s dišnim problemima savjetovao da udišu valove koji se lome o stijene.

I doista, antički velikani nisu bili u krivu. Dokazano je da morska voda obiluje mineralima i oligoelementima kojih naše Jadransko more sadrži više od 80.

U moru se tako nalaze tragovi natrija, magnezija, silicija, kalcija, kalija, dušika, litija, cinka, fosfora, joda, željeza. Doda li se tome vitamin D koji tijelo dobiva zahvaljujući suncu, jasno je da tijelo na moru dobiva pravu zdravstvenu njegu ako se samo prepusti boravku u morskoj vodi.

Znanstveno je potvrđeni i da more djeluje antiseptički (antibakterijski i antivirusno), stimulira lokalnu cirkulaciju, regenerira atrofičnu sluznicu, podržava normalni fiziološki status sluznice, čisti i smiruje trepetljike nosnog epitela, potiče zacjeljivanje rana, opušta mišiće…

Spomenuti oligoelementi i minerali prodiru u tijelo kroz vodu i zrak te pozitivno utječu na organizam, potiču funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.



Čestice soli koje se nalaze u zraku kada ste na moru dubinski ulaze u naš dišni sustav i dopiru do najdubljih plućnih alveola. Njihov je učinak fiziološki pa se s razlogom kaže da se na moru „čiste pluća“.

Imate li problema s nosnom sluznicom, ona će se na moru također obnoviti jer će udisanje morskog aerosola djelovati sedativno, protektivno i regenerirajuće.

Dodate li uživanju u „običnoj“ morskoj vodi i zraku pokoje eterično ulje, tijelo će vam biti dodatno zahvalno.

Dodatna blagodat – morske alge

Morske su alge pune dodatnih minerala koje ispuštaju u morsku vodu te je tako dodatno obogaćuju. Elementi koje sadrže neophodni su za sintezu enzima, vitamina i hormona u stanicama tijela.

Ljekovito morsko blato

Osteoartritis, reumatoidni artritis, kostobolja, infekcije i upale, kožne bolesti (ekcemi, akne i psorijaza) u morskom će blatu doživjeti pravi udar jer upravo morsko blato, u kombinaciji s morskom vodom, djeluje iscjeljujuće na te zdravstvene tegobe. Uz to, terapija morskom glinom snižava tlak i potiče rad imunološkog sustava.

Izvor: dnevno

0 komentari:

Objavi komentar